To śniadanie, które postawi Was na nogi. Wytrawne i pożywne, podane na ciepło to sposób na cudowne rozpoczęcie dnia. Przygotowałam je w ramach akcji „Zboże Smakuje i Inspiruje” (link), promującej produkty zbożowe, które świetnie sprawdzają się nie tylko na śniadanie! :)
W skład każdej porcji wchodzą najbardziej typowe śniadaniowe składniki: delikatne naleśniki, apetycznie przypieczona szynka i jajko z idealnie płynnym żółtkiem, które staje się naturalnym sosem dla tych małych zapiekanek.
Do ich zrobienia wykorzystajcie porcelanowe kokilki, foremki na muffinki, albo nawet małe filiżanki. Wystarczy, że będą żaroodporne.
Składniki (ilość porcji ok. 5, zależy od tego, jak duże naleśniki będziecie smażyć).
Składniki:
mąka pszenna wrocławska - 80 g
mleko - 100 ml
jajko - 1 szt
olej - 1 łyżka
sól - szczypta
dodatki
jajko - 5 szt
szynka np. szwardzwaldzka - 10 cienkich plastrów
masło - 1 łyżka
parmezan - krojony w wiórki, do podania
sól, pieprz -
Przygotowanie:
Szukasz przepisów na pyszna dania z jajek? Serdecznie zapraszam więc do zakupu mojego eBooka „Jajem Śniadanie” (klik)- to ponad 90 stron kuchennych tipów i przepisów na idealne śniadanie z jajkami w roli głównej!
***
Wszystkie składniki ciasta wymieszaj na gładkie ciasto, odstaw na 15 minut. Patelnię lekko natłuść olejem, jego nadmiar zdejmij papierowym ręcznikiem. Smaż cienkie naleśniki.
Kokilki nasmaruj masłem, każdą wyłóż naleśnikiem i plastrami (2 szynki), do środka wbij jajko. Przypraw. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C, piecz ok. 12 minut. Gotowe porcje ozdób wiórkami parmezanu.
Przepis
Jajka z szynką zapiekane w naleśnikach
Składniki:
mąka pszenna wrocławska - 80 g
mleko - 100 ml
jajko - 1 szt
olej - 1 łyżka
sól - szczypta
dodatki
jajko - 5 szt
szynka np. szwardzwaldzka - 10 cienkich plastrów
masło - 1 łyżka
parmezan - krojony w wiórki, do podania
sól, pieprz -
Przygotowanie:
Szukasz przepisów na pyszna dania z jajek? Serdecznie zapraszam więc do zakupu mojego eBooka „Jajem Śniadanie” (klik)- to ponad 90 stron kuchennych tipów i przepisów na idealne śniadanie z jajkami w roli głównej!
***
Wszystkie składniki ciasta wymieszaj na gładkie ciasto, odstaw na 15 minut. Patelnię lekko natłuść olejem, jego nadmiar zdejmij papierowym ręcznikiem. Smaż cienkie naleśniki.
Kokilki nasmaruj masłem, każdą wyłóż naleśnikiem i plastrami (2 szynki), do środka wbij jajko. Przypraw. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C, piecz ok. 12 minut. Gotowe porcje ozdób wiórkami parmezanu.
Na niedzielne śniadanie do łóżka. Fajne. Magda