Przepisy
Agaty

Jajka z szynką zapiekane w naleśnikach

Naleśniki & placuszki, Przepisy – blog kulinarny, Śniadania
Opis

To śniadanie, które postawi Was na nogi. Wytrawne i pożywne, podane na ciepło to sposób na cudowne rozpoczęcie dnia. Przygotowałam je w ramach akcji „Zboże Smakuje i Inspiruje”  (link), promującej produkty zbożowe, które świetnie sprawdzają się nie tylko na śniadanie! :)

DSC_0916 (2)

W skład każdej porcji wchodzą najbardziej typowe śniadaniowe składniki: delikatne naleśniki, apetycznie przypieczona szynka i jajko z idealnie płynnym żółtkiem, które staje się naturalnym sosem dla tych małych zapiekanek.

DSC_0920 (2)

Do ich zrobienia wykorzystajcie porcelanowe kokilki, foremki na muffinki, albo nawet małe filiżanki. Wystarczy, że będą żaroodporne.

DSC_0903 (3)

Składniki (ilość porcji ok. 5, zależy od tego, jak duże naleśniki będziecie smażyć).

legalka

***

Wszystkie składniki ciasta wymieszaj na gładkie ciasto, odstaw na 15 minut. Patelnię lekko natłuść olejem, jego nadmiar zdejmij papierowym ręcznikiem. Smaż cienkie naleśniki.

Kokilki nasmaruj masłem, każdą wyłóż naleśnikiem i plastrami (2 szynki), do środka wbij jajko. Przypraw. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C, piecz ok. 12 minut. Gotowe porcje ozdób wiórkami parmezanu.

-->