Przepisy
Agaty

Jajka zapiekane w cieście filo

Jajka, Muffiny & babeczki, Przepisy – blog kulinarny, Śniadania, Święta, Vege
Opis

jajka ze szpiankiem i ciastem filo (1)

Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami, czas więc na propozycje na świąteczne śniadanie.

jajka ze szpiankiem i ciastem filo (6)

Jajka zapiekane na warstwie szpinaku, w koszyczkach z chrupiącego ciasta filo to rewelacyjny sposób na ich podanie. Pamiętajcie, że najlepsze jest płynne żółtko, nie pieczcie więc ich zbyt długo! :)

jajka zapiekane ze szpinakiem (6) jajka ze szpiankiem i ciastem filo (3)

Jajka zapiekam w foremce na muffinki. Proporcje wystarczą na 6 porcji.

jajka ze szpiankiem i ciastem filo (4)

***

Na oleju zeszklij drobno posiekany czosnek i szalotkę. Dodaj szpinak i smaż, aż będzie miękki, a płyn zebrany na patelni odparuje. Ostudź.

Arkusz ciasta filo posmaruj pędzelkiem oliwą, nałóż kolejny arkusz. Ponownie posmaruj oliwą, nałóż trzeci kawałek.

Z ciasta wytnij kwadraty nieco większe od otworów  w foremce na muffinki. Ciasto ułóż we wgłębieniach. Do każdego włóż porcję szpinaku, na wierzch wbij jajko. Oprósz solą i pieprzem.

Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 oC na ok. 20 minut. Białko powinno być ścięte, żółtko zaś pozostać płynne.

-->