Przepisy
Agaty

Szpinakowe kluseczki z ricotty

Dodatki, Makarony, Obiady, Pierogi & kluski, Przepisy, Vege, Warzywa
Opis

Delikatne kluseczki z ricotty doskonale sprawdzają się jako dodatek do obiadu (ciasto można z powodzeniem przygotować wcześniej i tylko ugotować przed samym podaniem), albo jako samodzielne danie.

spinakowe kluseczki z ricotty (6)

spinakowe kluseczki z ricotty (2)

Polecam podać je w towarzystwie sosu pomidorowego, lub odsmażone na złoto, posypane świeżo tartym parmezanem.

spinakowe kluseczki z ricotty (4)

Kluseczki są bardzo delikatne, nie wymagają więc długiego gotowania. Mają przy tym zdecydowany, szpinakowy smak.

spinakowe kluseczki z ricotty (5)

Z podanych proporcji uzyskacie ok. 15 dużych klusek, wielkości obiadowej łyżki każda.

W misce połącz ricottę, jajko, mąkę, parmezan oraz szpinak. Dopraw solą i pieprzem.

W garnku zagotuj osoloną wodę, nakładaj łyżką porcje ciasta. Gotuj ok. 2 minut od wypłynięcia na powierzchnię wody.

-->