Przepisy
Agaty

Cytrynowa, wielkanocna babka „last minute”

Ciasta, Przepisy – blog kulinarny, Święta
Opis

ekspresowa babka cytrynowa (3)

Jeśli okazało się nagle, że na śniadaniu wielkanocnym gościć będziesz całą rodzinę, czasu coraz mniej, a oczekiwania duże- mam rozwiązanie! Ekspresowa babka cytrynowa.

ekspresowa babka cytrynowa (6)

Składniki wystarczy wymieszać łyżką, wlać do foremki wysmarowanej masłem i czekać, aż apetycznie się zarumieni. Tylko tyle, a wszyscy zachwyceniu będą efektem, gwarantuję!

ekspresowa babka cytrynowa (2)

Baba, ponieważ przygotowana na bazie oleju, długo zachowuje świeżość, będzie pyszna przez kilka dni.

ekspresowa babka cytrynowa (1)

Podaję proporcje na niedużą foremkę o średnicy ok. 20 cm, ale z powodzeniem możecie podwoić składniki i zwiększyć czas pieczenia o ok. 15 minut. Smacznego!ekspresowa babka cytrynowa (5)

Dolej olej wymieszany z jajkami, sokiem i skórką z cytryny. Wymieszaj łyżką na gładkie ciasto.

Ciasto wyłóż do wysmarowanej masłem foremki z „kominem” o średnicy ok. 20 cm. Piecz ok. 40-50 minut w temp. 180 oC. Przed podaniem ozdób  cytrynowym lukrem.

-->