Przepisy
Agaty

Kaszotto z pęczaku z grzybami

Obiady, Przepisy, Vege
Opis

Kaszotto (pęczakotto?) z grzybami to jedno z moich ulubionych  jesiennych dań. Już sama kremowa konsystencja ugotowanego w bulionie pęczaku, doprawionego masłem i dojrzewającym serem sprawia, że robi się człowiekowi ciepło na serduchu.

W sezonie kaszotto najlepiej jest przygotowywać z dodatkiem świeżych grzybów leśnych, jednak  i poza nim można sobie pysznie poradzić wykorzystując do gotowania wcześniej namoczone grzyby suszone lub nawet poczciwe pieczarki czy nieco bardziej awangardowe boczniaki- koniecznie wcześniej zdrowo zarumienione na patelni.

Jeśli nie podajecie kaszotta od razu po przygotowaniu, konieczne będzie zapewne dolanie nieco wody/bulionu do dania, bo kasza z pewnością wypije wiekość płynu, a to danie ma być przyjemnie kremowe, idealne do jedzenia łyżką.

Z podanych proporcji przygotujecie obiad dla 2-3 osób.

Nogi grzybów pokrój w kostkę.

Na patelni, na oleju, zeszklij drobno posiekaną cebulę. Dodaj pokrojone nogi grzybów, przesmaż.

Dodaj kaszę (nie ugotowaną), dopraw mieloną kolendrą, wymieszaj wszystkie składniki na patelni.

Wlej ciepły bulion. Gotuj danie na małym ogniu, aż kasza będzie miękka i wchłonie większość płynu.

Gdy danie na patelni będzie już miękkie i kremowe, wyłącz ogień. Dodaj 2 łyżki masła i tarty parmezan. Wymieszaj i dopraw do smaku.

Na koniec dodaj do dania wcześniej usmażone kapelusze prawdziwków.

Przed podaniem posyp posiekaną natką pietruszki i oprósz świeżo mielonym pieprzem.

-->