Kaszotto z pęczaku z grzybami
Kaszotto (pęczakotto?) z grzybami to jedno z moich ulubionych jesiennych dań. Już sama kremowa konsystencja ugotowanego w bulionie pęczaku, doprawionego masłem i dojrzewającym serem sprawia, że robi się człowiekowi ciepło na serduchu.
W sezonie kaszotto najlepiej jest przygotowywać z dodatkiem świeżych grzybów leśnych, jednak i poza nim można sobie pysznie poradzić wykorzystując do gotowania wcześniej namoczone grzyby suszone lub nawet poczciwe pieczarki czy nieco bardziej awangardowe boczniaki- koniecznie wcześniej zdrowo zarumienione na patelni.
Jeśli nie podajecie kaszotta od razu po przygotowaniu, konieczne będzie zapewne dolanie nieco wody/bulionu do dania, bo kasza z pewnością wypije wiekość płynu, a to danie ma być przyjemnie kremowe, idealne do jedzenia łyżką.
Z podanych proporcji przygotujecie obiad dla 2-3 osób.
Zapraszamy do wariantu z grzybami suszonymi, świetny przepis, grzyby suszone możecie znaleźć na:
https://grzybysuszone-sklep.pl/pl/