Przepisy
Agaty

Koliber czyli torcik ananasowy z bananem i kokosem

Ciasta, Przepisy – blog kulinarny

 

 

torcik koliber

Mówią na to ciasto „koliber” (Hummingbird cake) i faktycznie kojarzy się ze słodką egzotyką, bo pełne jest smaków niczym prosto z rajskiego ogrodu. Znajdziecie tu i ananasa, i banany, a nawet wiórki kokosowe. W wersji zaproponowanej w książce „Sweet” torcik uzupełniony jest kremem mango z nutką kwaskowatej marakui. To brzmi jak przepis na najlepsze połączenie smaków na świecie, nie wydaje się Wam?!

Ciasto koliber z ananasem

Ciasto „koliber”

Dzięki zawartości dużej ilości owoców ciasto jest wyjątkowo wilgotne i długo zachowuje świeżość. Spokojnie możecie upiec je dzień, a nawet dwa przed planowaną uroczystością, a ono w świetnej formie (w pojemniku, w lodówce) grzecznie na Was zaczeka :) Tylko krem proponuję nałożyć przed samym podaniem, żeby był świeży.

Oprócz owocowych dodatków, torcik koliber pachnie lekko korzeniami, bo doprawiony jest cynamonem, kardamonem i imbirem. Całość tworzy naprawdę oszałamiającą mieszankę!

Wierzch ciasta ozdabia krem maślany, z dodatkiem serka kremowego i mago- lekki i orzeźwiający. Uzupełniłam go posypując wierzch uprażonymi „chipsami” kokosowymi (czyli takimi grubo krojonymi wiórkami) i świeżą marakują, która jest z natury kwaśna, ale dzięki temu wprowadza do deseru fajną nutkę. Jeśli macie problem z kupnem świeżej marakui, można w klepach spotkać małe puszki z niesłodzonym miąższem tego owocu. Są bardzo wygodne w użyciu.

Moje „ciasto koliber” upiekłam w foremce o średnicy ok. 25 cm.

tropikalny torcik koliber

Krem do tortu:

Krem do torciku ananasowego należy przygotować trochę wcześniej i przed nałożeniem na ciasto schłodzić przez kilka godzin w lodówce, aby nabrał właściwej konsystencji- od razu po przygotowaniu będzie zbyt rzadki by go nałożyć na ciasto.

Pamiętajcie, by przed nałożeniem na wierzch kremu dokładnie ciasto ostudzić. Inaczej cały krem spłynie z wierzchu deseru.Marakuję proponuję nałożyć bezpośrednio przed podaniem, bo jest