Pachnący koperkiem konkurs Electrolux
Firma Electrolux po raz kolejny postanowiła Was kulinarnie rozpieścić, tym razem przeznaczając na nagrody w konkursie świetny kompaktowy blender (link) oraz dwa miksery (link).
A zadanie konkursowe jest wyjątkowo moim zdaniem przyjemne, podzielcie się proszę (w komentarzach pod tym postem) Waszymi przepisami na doskonałe danie pachnące koperkiem.
Na pomysły czekam do północy najbliższego piątku (21.06), wyniki już w sobotę!
Równocześnie (tradycyjnie) zostawiajcie proszę zdjęcia swoich kulinarnych, koperkowych dań, będą miłym dodatkiem do przepisów!
[tabgroup] [tab title=Konkurs] Galeria Waszych owocowych deserów truskawkowychpysznych dań pachnących koperkiem! [/tab] [tab title=Dołącz]Wyślij zdjęcie swojego dania. W opisie wpisz ten sam nick (podpis) pod jakim pozostawiasz komentarz z przepisem. O wygranej decyduje przesłany przepis, zdjęcie będzie jednak miłym dodatkiem ;) Zanim Twoje zdjęcie pojawi się w galerii, może minąć kilka chwil- fotografie podlegają moderacji.
[ngg_uploader id=3][/tab] [/tabgroup]
[nggallery id=3]
Ja polecam cały zestaw obiadowy- niezwykle lekki i aromatyczny czyli szparagi zapiekane w piekarniku z dorszem pod pierzynką z koperkowym pesto z sosem na bazie fety.
Dorsz pod pierzynką z koperkowego pesto z pistacjami i suszonymi pomidorami
Dorsza ze skórką pieprzymy i solimy. Pieczemy w brytfance w piekarniku- termoobieg 180 stopni 20-25 minut.
Przygotowujemy pesto- miksujemy:
• 3 duże pęczki koperku
• mały pęczek bazylii
• 2 ząbki czosnku
• sól do smaku
• 5 pomidorków suszonych
• olej spod suszonych pomidorów plus oliwa z oliwek
• 2 duże garście obranych pistacji
Na upieczonego dorsza wykładamy pesto.
Podajemy ze szparagami i sosem z sera feta.
Sos do szparagów:
Składniki:
• 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
• 2 łyżki fety light
• szczypta soli
• duża łyżka posiekanego koperku
Składniki dokładnie mieszamy i przekładamy do miseczki.
Składniki:
• pęczek szparagów
• duża garść drobno posiekanego koperku
• skórka otarta z jednej cytryny
• odrobina startego imbiru
• łyżka otrąb owsianych
• łyżka oliwy
• sól do smaku
Szparagi przekładamy do naczynia żaroodpornego. Dodajemy do nich łyżkę oliwy i sól do smaku, posiekany koperek, skórkę z cytryny oraz starty imbir. Posypujemy łyżką otrąb owsianych. Dobrze mieszamy. Wstawiamy do piekarnika- funkcja termoobieg 180 stopni, 20-25 minut.
Polecam moje zdrowe, niebanalne, smaczne francuskie kęsy z pieczonymi młodymi buraczkami, mozzarellą i świeżym koperkiem
Składniki :
-świeże ciasto francuskie (gotowe) : 1 arkusz ( 275 g)
-mozzarella w zalewie : 125 g
-parmezan tarty : 2 łyżki
-botwinka z młodymi buraczkami : 1 pęczek
-sól : 0,5 łyżeczki
-pieprz czarny mielony : 0,5 łyżeczki
-oliwa z oliwek : 3-4 łyżki
-koperek świeży posiekany : 2 łyżki
Krok po kroku:
1. Od buraczków odciąć liście (wykorzystać np. do zupy, sałatki).Łodygi drobno posiekać. Mozzarellę osączyć na sicie, pokroić w kostkę.
2. Buraczki obrać, pokroić w cienkie plasterki równej wielkości. Polać oliwą, posypać solą i pieprzem, przełożyć do żaroodpornego naczynia . Piec 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C.
3. Ciasto francuskie pokroić na 6 prostokątów, posypać parmezanem, piec 10-12 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C.
4. Na cieście francuskim ułożyć plastry pieczonych buraczków, mozzarellę, posypać posiekanymi łodygami botwiny i świeżym koperkiem. Serwować ciepłe.
Rady :
Buraczki można skropić oliwą smakową, np. czosnkową lub ziołową. Najlepiej użyć płytkiego naczynia żaroodpornego i ułożyć plastry buraczków na całej jego powierzchni. Zamiast mozzarelli można użyć koziego sera.
Pozdrawiam. Joanna z Gdańska
Jajka w sosie koperkowym z przepisu mojej mamy to prosty, bezmięsny obiadek, który pamiętam z czasów dzieciństwa…
Składniki:
Sos koperkowy:
– 2-3 łyżki masła,
– pęczek koperku,
– 200 ml gęstej śmietany,
– 2-3 łyżki mąki,
– sól i pieprz (do smaku).
Dodatkowo:
– 2 jajka na twardo,
– gotowane ziemniaki,
– zielona sałata.
Masło rozpuścić, wsypać posiekany koperek i krótko podsmażyć. Śmietanę wymieszać z mąką, doprawić solą i pieprzem. Masę śmietanową wlać do podsmażonego koperku – całość doprowadzić do wrzenia. Gotowym sosem polać jajka *.
Podawać z zieloną sałatką i młodymi ziemniakami okraszonymi dodatkową porcją posiekanego koperku.
*Gdy sos jest zbyt gęsty należy dolać nieco wody, gdy za rzadki można uzupełnić go dodatkową porcją śmietany.
Aromatyczna zupa koperkowa:
Składniki:
1/4 małego selera
1 duża marchewka
1 mała pietruszka
1/2 małego pora
5-6 średnich ziemniaków
1 spory pęczek koperku
2 liście laurowe
4-5 ziarenek ziela angielskiego
0,7-1l wody
150g śmietany
sól i pieprz do smaku
Do średniej wielkości garnka wkładamy obrane i pokrojone w średnią kostkę warzywa (seler, marchew, pietruszka, por, ziemniaki), dodajemy liście laurowe oraz ziele angielskie i całość zalewamy wodą. Tak przygotowany garnek stawiamy na średnim ogniu i przez 20-30 na aromatyczny wywar.
Zupę wyłączamy i wrzucamy do niej posiekany koperek a następnie dodajemy śmietanę najpierw ją zaprawiając (nalewamy wpierw odrobiny gorącego wywaru do śmietany, mieszamy a następnie ocieploną już śmietanę wlewamy do zupy). Całość mieszamy, odstawiamy na 15 minut aby smaki się „przegryzły” i podajemy.
Wiosenna sałatka ziemniaczana:
Składniki:
1-1,2 kg ziemniaków
3-4 ząbki czosnku
3-4 łyżki śmietany 18%
1/2 pęczka szczypiorku
1/2 pęczka koperku
pieprz i sól do smaku
Ziemniaki dokładnie myjemy i bez obierania kroimy na mniejsze kawałki, starając się aby na każdym kawałku zostało choć odrobinę skórki. Tak przygotowane gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. W międzyczasie obrane i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku mieszamy ze śmietaną, doprawiamy solą oraz pieprzem i odstawiamy.
Ugotowane ziemniaki odcedzamy, przepłukujemy zimną wodą i odstawiamy do przestygnięcia. Dodajemy do nich posiekany szczypiorek oraz koperek i przygotowany wcześniej sos śmietanowo-czosnkowy. Całość mieszamy i jeśli jest taka potrzeba ponownie doprawiamy solą oraz pieprzem. Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Zupa koperkowa
Składniki: części kurczaka lub indyka z kością ( korpus, skrzydełka, szyjki, ok. 0,70 dag), 2 marchewki, pietruszka, kawałek selera, kawałek pora, cebula, 2 kulki ziela angielskiego, 2 listki laurowe, łyżka masła ( najlepiej klarowanego ale niekoniecznie), 2 pęczki koperku, sól, biały pieprz, 4 łyżki śmietany wymieszanej z łyżeczką mąki
Sposób przyrządzenia: Mięso zalać zimną wodą i zagotować. Dodać przyprawy. Gotować na małym ogniu około 50 minut. Cebulę w łupince opalić nad płomieniem gazu lub przekroić i poprzypalać na suchej patelni Wrzucić obrane warzywa i gotować aż i warzywa i mięso będą całkowicie miękkie. Koperek posiekać. Na patelni rozgrzać masło i wrzucić zieleninę, zostawiając około 1/4 pęczka, przytrzymać na ogniu mieszając dwie – trzy minuty. Dodać wszystko do zupy, zagotować. Śmietanę wymieszaną z mąką rozprowadzić w kilku łyżkach wywaru, wlać do garnka, wymieszać, nie dopuścić do zagotowania. Wsypać resztę koperku.
Co prawda zdjęcia nie mam(zbyt szybko znika z talerzy, abym mogła, to uwiecznić:), ale za, to podziele się pomysłem na moje ulubione, wiosenne danie z użyciem koperku, jakim jest….chłodnik z botwinki. Chłodnik jest lekki, orzeźwiający, a co najważniejsze, to energetyzująca bomba witaminowa. A to wszystko za sprawą,swieżych liści botwinki, startej rzodkiewki, świeżego ogórka, kefiru i oczywiście dużej ilosci koperku. Myślę, że jest to idealna opcja na obiad dla całej rodziny, na cieplejsze dni, kiedy odechciewa nam się ciężkich i pracochłonnym posiłków.
Pozdrawiam!
Ja polecam rybę:) Co kto lubi, może byc łosoś, dorsz lub halibut. Ja najbardziej lubię halibuta (filet). Dwa filety przyprawiamy pieprzem cytrynowym i solą, kładziemy na blaszce wyłożonej folią. Posypujemy drobno posiekanymi orzechami włoskimi i startym serem. Do piekarnika na ok. 20-25 minut i gotowe. Do tego koniecznie sos koperkowy i zemniaczki z patelni -również z koperkiem.
Sos: na rozgrzaną patelnię (bez tłuszczu) wsypuję 1,5 łyżki mąki, Mieszam by się nie przypaliła, gdy się zrumieni dodaję ok. 10 dkg masła. Dodaję wcześniej rozpuszczoną kostkę rosołową, mieszam szybciutko. Dodaję jeszcze wody lub mleka żeby uzyskac odpowiednią gęstośc. Chwilkę jeszcze wrze, zdejmuję z ognia i dodaję trzy łyżki śmietany (18%, chyba, że szaleję, to 30%). Na koniec dodaję posiekany drobno koperek, około pęczka i trochę soku z cytryny-sporo, w zależności od nastroju:)
Ziemniaczki po prostu smażę na maśle i dodaję posiekany koperek.
A gdy jeszcze fantazja poniesie, to robię jeszcze surówkę czosnkowo-koperkową. Pół główki kapusty zetrzeć na drobne paski (lub pokroić), osolić i troszkę wygnieść. Do tego dwie starte marchewki i kilka ząbków czosnku wyciśniętych przez praskę (sporo- surówka powinna być baaaaardzo czosnkowa). Do tego majonez, 1-2 łyżki i drobno siekany koper.
Pycha! Taki obiadek latem jemy z rodzin a dość często. może komuś ilość kopru wydać się przesadna, ale my uważamy, że trzeba korzystać póki jest świeży i pachnący!:)))
W ogóle koper przez całe lato króluje na naszym stole: jest zupa koperkowa, sos koperkowy, koperek do ziemniaczków, do mizerii i innych surówek, nawet pierogi posypujemy koprem. Istni koperkowi maniacy!:) No ale przynajmniej mamy zdrową i pyszną manię:)
Grzanka z jakiem w koszulce, kurkami i aioli koperkowym – śniadanie idealne ☺
Aioli koperkowe:
Pół ząbka czosnku
1 żółtko
2 łyżeczki drobno posiekanego koperku
oliwa z oliwek
sół, pieprz
W mieseczce wymieszać czosnek, sól, pieprz i żółtko. Gdy się połączą małym strumieniem dodawać oliwę z oliwek do uzysakania konsystencji majonezu. Na konieć dodać koperek.
Kurki
Mała garstka kurek
1 łyżeczka masła
odrobina miodu
Sól, pieprz
Oczyszczone kurki dusić na maśle ok 10minut. Na koniec dodając sól piperz i miód.
Jajko w koszulce.
Do wrzącej wody z dodatkiem łyżki octu delikatnie wrzucić z malej mieseczki jajko. Od śćięcia się białka gotwac ejszcze ok 2-3 minut. Wyjąć jajko łyżką cedzakową i osuszyć na ręczniku.
Pajdę dobrego chleba na zakwasie zgrillować bądź podgrzać w tosterze, posmarować koperkowym sosem aioli, połóżyć jajko w koszulce i uduszone kurki. Na koniec mała gałązka koperku i gotowe!
Koperkowe szaszłyki z łososia i cukinii
Składniki:
– 500 g łososia (oczyszczony ze skóry i ości filet),
– 2 cukinie,
– 2 łyżki białego octu winnego,
– sok z jednej cytryny,
– 1 – 2 łyżki miodu,
– pęczek koperku,
– sól, pieprz
Łososia kroimy w kostkę, cukinię dokładnie myjemy i kroimy w grube plastry. Wszystko zanurzamy w marynacie przygotowanej z octu winnego, soku z cytryny, miodu i koperku. Chłodzimy przez conajmniej godzinę. Zamarynowaną rybę i cukinię nadziewamy naprzemiennie na patyczki bambusowe. Doprawiamy solą i pieprzem. Układamy na rozgrzanym grillu i pieczemy po ok. 7 minut z każdej strony.
Gotowe!
Maślana zupa koperkowa z kluseczkami.
to jest smak mojego letniego dzieciństwa. Moja mama jak nie miała pomysłu na zupę na szybko robiła nam takie pyszności. Koper zawsze gdzieś rósł więc można było z niego czarować wiele rzeczy.
składniki:
pół litra wody,
pół kostki masła,
szklanka mąki
dużo drobno posiekanego kopru,
sól, pieprz do smaku
najpierw trochę zabawy:
wsypujemy do jakiegoś talerza mąkę i podlewamy ją wodą (niewiele-tak by się lepiło), z tego robimy tycie kuleczki/kluseczki „szczypanki”
zupa:
do małego rondelka wlewamy ok pół litra wody, dodajemy do niego masło, solimy, pieprzymy, po zagotowaniu wrzucamy koperek, chwilkę gotujemy, potem wrzucamy „uszczypane” kluseczki, zagotować całość i gotowe (można jeszcze doprawić do smaku). Zupa ma mieć dosyć gęstą konsystencję (wręcz prawie jak sos) Wychodzi pyszne. Cudny maślano-koperkowy smak.
jeżeli nie wiecie, co zrobić z ziemniakami, które zostały Wam z obiadu, a w dodatku są posypane koperkiem, oto idealny przepis na Koperkowe Kuleczki Ziemniaczane :)
Składniki:
1-1,5 kg ugotowanych ziemniaków
5 łyżkek posiekanego koperku
oregano
4 łyżki mąki krupczatki
2 jaja
szklanka mąki krupczatki
3 jaja
przyprawa do gyrosa
szklanka bułki tartej
olej do smażenia
Ziemniaki włożyć do garnka i utłuc, zasypać koperkiem, a następnie dokładnie wymieszać. Doprawić oregano, solą i pieprzem, wsypać 4 łyżki mąki krupczatki. Dodać dwa jaja i ponownie wymieszać. Pozostałe trzy jaja rozbełtać
i wymieszać z przyprawą do gyrosa. Z masy ziemniaczanej formować małe kuleczki, które najpierw obtaczać
w mące krupczatce, następnie w jajku, a na koniec w bułce tartej. Olej we frytkownicy rozgrzać do temperatury 180°C. Kuleczki smażyć do zrumienienia, od czasu do czasu przekręcając. Podawać z sosem koperkowym lub czosnkowym, jako dodatek do dania głównego lub przekąskę.
Makaron z tuńczykiem w sosie śmietanowo-koperkowym!
Moje danie, może nie jak z najlepszych restauracji, ale najważniejsze, że jest bardzo smaczne i szybkie!
Składniki:
-Makaron
-Puszka tuńczyka w sosie własnym w kawałkach
-Mała śmietana jak kto woli 12%-18%
-Cebula
-Dużo koperku
Na patelni podsmażamy cebulkę, byle by się nie zrumieniła, następnie dodajemy tuńczyka, śmietanę, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, no i na koniec zwieńczenie dzieła :) Dodajemy koperek posiekany, porządny pęczek.
No i już!
Prawda, że szybkie? A jakie pyszne! :)
Sałtka z komosy z koperkiem i łososiem
1 szklanka komosy ryżowej
2 szklanki wody lub bulionu warzywnego
150 gr łososia wędzonego
1 avocado
pół pęczka koperku
pół średniej czerwonej cebuli
4 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki soku z cytyny
sól, pieprz
Posoloną wodę doprowadzić do wrzenia, dodać komosę i gotować ok 15 min na wolnym ogniu. Ostudzić i rozdrobnić widelcem.
Do komosy dodać małe kawałki łososia, pokrojone avocado, posiekany koperek i cebule pokrojoną w drobną kostkę. Dodać oliwę, sok z cytyny, sól i pierz. Gotowe! ☺
A moim ulubionym daniem pachnącym koperkiem i domem rodzinnym są:
Pulpeciki z mięsa mielonego w sosie koperkowym z młodymi ziemniaczkami i dojrzałymi pomidorkami w jogurcie :)
Szybkie, proste i pożywne:
500g mielonego (rodzaj dowolny)
200ml kremówki (30% lub 36%)
1 jajko
młode ziemniaki (ilość wg potrzeb)
pomidory (j/w)
jogurt naturalny (j/w)
2 pęczki koperku
1-1,5l bulionu (roboty własnej lub „z kostki”)
bułka tarta lub 1 kajzerka
przyprawy do pulpetów (u mnie: czosnek granulowany, Vegeta, pieprz czarny)
1 łyżka stołowa mąki pszennej (u mnie typ 450) do ew. zagęszczenia sosu
Wykonanie:
Mięso, jajko, bułkę, przyprawy zmieszać dokładnie w misce. Odstawić. Podczas macerowania się pulpetów robimy sos. W garnku gotujemy bulion. Mięso formujemy w małe kuleczki (średnica ok. 2-2,5 cm), wrzucamy do bulionu. Gotujemy ok. 30 min. W tym czasie siekamy koperek i kroimy pomidory w kostkę. Wyjmujemy gotowe pulpety, w ich miejsce dodajemy śmietankę (daję 30%) i koperek. W razie potrzeby zagęszczamy łyżką mąki pszennej (u mnie typ 450). Wkładamy z powrotem mięso. 10 min. gotujemy wszystko i gotowe :)
Smacznego :D
Pani Agato. Ach , te pani zdjęcia … .a do
obiadu jeszcze daleko. Dorota
Witam!
Mój przepis na danie z koperkiem jest bardzo prosty. Należy dużego kalafiora podzielić na różyczki, wrzucić do wrzątku, dodać łyżeczkę soli i łyżeczkę cukru, gotować 5-6 minut, ostudzić, następnie dodać trochę majonezu, jogurtu naturalnego i duuuuużo posiekanego koperku, wymieszać i gotowe!!!!! Doskonałe jako sałatka lub dodatek do obiadu! Pozdrawiam!
Magda….
Zupa koperkowa z kładzionymi kluskami
Składniki:
4 skrzydełka z kurczaka
2 marchewki
1 mała pietruszka
1/2 selera
1 pęczek koperku
Sposób przyrządzania:
Koperek opłucz i drobno posiekaj. Skrzydełka z kurczaka dokładnie umyj i włóż do garnka. Marchew, pietruszkę i selera obierz, pokrój na mniejsze kawałki i dodaj do skrzydełek. Dorzuć ziele angielskie, dolej 3/4 litra wody i zagotuj. Całość posól i gotuj przez 45 minut.
W tym czasie przygotuj ciasto na kluski kładzione. Do miseczki wbij jajka, wlej mleko i wsyp szczyptę soli – wymieszaj. Do masy jajecznej dodawaj porcjami mąkę, cały czas mieszając. Ciasto powinno mieć konsystencję bardzo gęstej śmietany, prawie kremu.
Ciasto na kluski przełóż do woreczka na mrożonki. Ściśle zawiąż górę woreczka i obetnij jeden z narożników. Przez otwór wyciskaj podłużne kluski prosto na gotującą się zupę. Do gotującej się zupy dodaj cały posiekany koperek i gotuj jeszcze przez ok. 3–5 minut od czasu wypłynięcia klusek na powierzchnię.
Smacznego!
Łosoś w sosie koperkowym:)
Składniki:
1 kg łososia,
1 porcja włoszczyzny,
1 pęczek świeżego kopru,
150 ml śmietany,
1 łyżka mąki,
sól,
sok z cytryny,
pieprz.
Sposób przygotowania:
Mięso myjemy i porcjujemy. Następnie nacieramy je solą i pieprzem. W tym czasie obieramy włoszczyznę i kroimy na niewielkie kawałki, możemy także zetrzeć ją na tarce. Warzywa wrzucamy do niewielkiej ilości gotującej się wody i przygotowujemy wywar. W tym czasie grillujemy łososia na niewielkim ogniu. Możemy go również usmażyć, uprzednio obtaczając go w mące. Kiedy warzywa będą miękkie, rozrabiamy mąkę z ½ szklanki wody i śmietany. Taką mieszankę dodajemy do wywaru. Kiedy sos zgęstnieje, dodajemy do niego posiekany koperek, a także sól i pieprz do smaku. Rybę podajemy z tak przyrządzonym sosem razem z odrobiną soku z cytryny.
Smacznego!
Łosoś pachnący koperkiem
Łosoś pachnący koperkiem – składniki:
łosoś w dzwonkach – 600 gramów
Naturalna Przyprawa do kurczaka łagodnego Knorr – 1 opakowanie
koperek – 1 sztuka
ząbek czosnku – 1 sztuka
miękkie masło – 100 gramów
sok z 1 cytryny – 1 sztuka
olej – 3 łyżki
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. Opłucz, odsącz i posiekaj koperek. Wymieszaj 1/3 koperku z masłem, następnie zawiń w folię i włóż do lodówki.
2. Opłucz łososia, osusz go i skrop sokiem z cytryny, po czym lekko posyp marynatą Knorr.
3. Obierz czosnek, przeciśnij przez praskę i wymieszaj z olejem oraz resztą przyprawy.
4. Posmaruj zaprawą dzwonka łososia i odłóż na 30 minut w chłodne miejsce.
5. Piecz łososia na gorącym ruszcie przez około 15 minut.
6. Przed podaniem posyp dzwonka resztą koperku i na każde połóż kawałek masła koperkowego.
Polecam!
Podgrzybki marynowane z koperkiem i cebulą
Składniki:
1 kg małych podgrzybków
2 duże cebule
8–10 grubych gałązek ze świeżej natki koperku (bez listków)
1 łyżka nasion kopru
3 łyżki soli
Zalewa:
50 ml oleju
50 ml octu 10%
1 łyżka cukru
1 łyżeczka soli
50 ml wody
Sposób przyrządzania:
Przed przystąpieniem do marynowania grzybów umyj i wyparz wraz z zakrętkami 4-5 słoików po 250 ml. Do wyparzonych słoików powkładaj gałązki z koperku i wsyp nasiona kopru.
Podgrzybki oczyść i obetnij końcówki nóżek. Wrzuć do garnka i zalej je zimną wodą. Wsyp 3 łyżki soli i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i gotuj tak grzyby przez ok. 10 min. Po tym czasie odcedź grzyby na sitku i przelej je zimną wodą, a następnie odstaw, żeby odciekły. Cebulę obierz i pokrój w plastry grubości ok. 0,5 cm. Pokrojoną cebulę przełóż na sitko i przelej wrzątkiem.
Olej, ocet, wodę, cukier i sól zmieszaj w garnku. Doprowadź do wrzenia i mocno zagotuj. Dorzuć podgrzybki, cebulę i gotuj jeszcze przez ok. 2 min. Gorące grzyby poprzekładaj do przygotowanych słoików, zalej gorącą zalewą i szczelnie zamknij.
Dynia zapiekana z warzywami
Składniki:
ok. 1 kg dyni
3 jaja
1 cebula
1/2 szkl. kwaśniej śmietany
sok z 1/2 cytryny
pęczek koperku
2 łyżki masła
przyprawy: gałka muszkatołowa, sól, pieprz
Sposób przyrządzania:
Dynię umyj i obierz, wyjmij pestki, pokrój miąższ w sporą kostkę, posyp solą i skrop cytryną. Cebulę pokrój drobno i podsmaż na maśle. Dusząc na małym ogniu, dodaj szczyptę gałki muszkatołowej. Następnie dynię przełóż do naczynia żaroodpornego i dodaj cebulę. Jajka wbij do osobnej miseczki i roztrzep wraz ze śmietaną, dodaj przyprawy do smaku. Następnie zalej nimi dynię i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180° na ok. 30 min. Koperek umyj, osusz i drobno posiekaj. Po upieczeniu, dynię posyp koperkiem.
Smacznego:)
Tarta aromatyzowana koperkiem
Składniki:
Na ciasto:
• 250 g mąki pełnoziarnistej orkiszowej
• 2 żółtka
• 1 łyżka kwaśnej śmietany 18%
• 100 g masła
• 1/2 łyżeczki soli
• 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto. Odstawiamy na godzinę do lodówki. Przekładamy do wysmarowanej masłem i oprószonej mąką formy na tartę. Nakłuwamy spód widelcem. Pieczemy ok. 20 minut, termoobiego 180 stopni.
Na farsz:
Na spód- pesto:
• 6 suszonych pomidorów
• 200 g obranych pistacji
• 3 pęczki koperku
• pęczek bazylii
• oliwa
• sól
• ząbek czosnku
Całość miksujemy- masa powinna mieć dość zwartą konsystencję.
Masa serowa:
• ser feta – 1 opakowanie- dodać w postaci kostek do gotowej masy serowej
• ser twarogowy mielony – 500 g
• łyżka gęstej śmietany 18%
• 2 jaja- białka ubić
• 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
• pęczek drobno posiekanego koperku
• sól i pieprz do smaku
Ser twarogowy łączymy ze śmietaną. Dodajmy żółtka, mąkę ziemniaczaną,koperek, sól i pieprz do smaku. Dokładnie mieszamy. Dodajemy ubite białka i całość delikatnie łączymy.
Na podpieczony spód wykładamy grubą warstwę koperkowego pesto. Na pesto wykładamy masę serową. Fetę kroimy w kostkę. Kostki układamy koncentrycznie na masie serowej. Zapiekamy ok. 30-35 minut. Podajemy z posiekanymi orzeszkami pistacjowymi.
(Koper) Fenkuł po nicejsku
na 4 porcje:
2 średnie bulwy kopru włoskiego
3 pomidory
1 ząbek czosnku
szklanka białego wytrawnego wina
kilka łyżek pastisu
trochę oliwy
dowolne filety rybne
2-3 garście parmezanu
sól i świeżo mielony pieprz
Koper włoski myjemy, osuszamy i kroimy w piórka. Pomidory trzeba sparzyć i obrać ze skórki.
W rondlu rozgrzewamy trochę oliwy i wrzucamy pokrojony koper. Mieszamy, lekko solimy, redukujemy ogień i przykrywamy. Koper powinien się poddusić i trochę zmięknąć. Pilnujemy, żeby koper się nie przypalił i jeśli zajdzie taka potrzeba, dolewamy trochę wody. Po 15-20 minutach dodajemy pokrojone pomidory i rozgnieciony czosnek. Mieszamy, przyprawiamy świeżo mielonym pieprzem i dalej dusimy pod przykryciem przez następne 15 minut.
Warzywa przekładamy do żaroodpornego naczynia. Rondel zalewamy białym winem, którym następnie polewamy koper w żaroodpornym naczyniu. Dodajemy 3-4 łyżki pastisu, polewamy delikatnie oliwą i wsuwamy do piekarnika na 30 minut. Gdyby wierzch się przypalał, przykrywamy naczynie folią aluminiową.
W ostatniej chwili umyte i osuszone filety ryby podsmażam na oliwie, tak żeby apetycznie je przyrumienić z każdej strony.
Układam je w naczyniu na warzywach, posypuję serem i zostawiam na 5 minut w piekarniku. Powinny dojść i dopiec się w ten sposób.
Pulpeciki w sosie koperkowym, nie tylko dla dzieci
Składniki:
500 g mięsa wieprzowo- wołowego
1 jajo
1 cebula przesmażona na 1 łyżce oleju
1 czerstwa bułka namoczona w wodzie lub mleku
zielenina posiekana
sól,
pieprz,
1 łyżeczka lubczyku
maggi w płynie
Składniki na sos:
1 pęczek kopru
2 szklanki wywaru z warzyw lub/i mięsa
pół szklanki śmietany
2 łyżki mąki
sól i pieprz
Przygotowanie:
Mięso wymieszać z namoczoną wcześniej w mleku i odciśniętą bułką.
Do mięsa dodać jajko i przyprawy. Wyrobić na gładką, zwartą masę. Jeśli jest zbyt rzadka, można dodać nieco bułki tartej. Dłonie zwilżać wodą i formować okrągłe pulpeciki. W garnku zagotować wodę z odrobina soli. Do wrzącej wody włożyć pulpeciki i gotować około 10-15 min aż będą miękkie.
Przygotować sos. Najpierw zagotować wywar, zahartować śmietanę (dolewając odrobinę gorącego wywaru, domieszać mąkę i sól) i dodać ją do wywaru. Zagotować sos. Jeśli sos jest za rzadki, dodać jeszcze odrobinę mąki. Dorzucić posiekany koper. Do koperkowego sosu wrzucić pulpeciki i razem podgotować kilkanaście minut na niewielkim ogniu.
Śledzik na żółto-zielono a’la po japońsku
2 filety śledziowe matias
1 jajko
½ puszki groszku
½ puszki kukurydzy
1 łyżka majonezu
1 łyżka śmietany
1 plasterek cytryny
majonez w tubce
koperek
Jajko gotujemy na twardo, obieramy ze skorupki i kroimy na ćwiartki. Filety śledziowe kroimy wzdłuż na pół. Koperek siekamy. Groszek i kukurydzę odsączamy z zalewy, a następnie mieszamy z majonezem i śmietaną. Tak przygotowaną sałatkę układamy na półmisku z zagłębieniem. Każdą ćwiartkę jajka owijamy śledziem i układamy na sałatce. Do środka każdej roladki nakładamy odrobinę majonezu i kawałek cytryny. Całość posypujemy posiekanym koperkiem.
Chłodnik mojej mamy
rzodkiewka młoda 1 pęczek mały
szczypiorek 1/2 pęczka
koperek swieży 1 pęczek mały
kefir 2 opakowania po 200ml
jogurt naturalny 1 opakowanie małe
ziemniaki (najlepiej młode) 5 szt średnich
sól 1 szczypta do smaku
Do garnka wlewamy zimne kefiry i jogurt. Rzodkiewkę kroimy w drobną kosteczkę, szczypiorek i koperek siekamy. Wrzucamy do garnka i wszystko razem mieszamy. Solimy do smaku.
Podajemy z ciepłymi ugotowanymi ziemniakami na osobnym talerzu.
Zakręcone frytki
4 ziemniaki
olej
sól
czosnek granulowany
papryka słodka
suszone pomidory
szczypta chili
suszony koperek
Ziemniaki obieramy i myjemy. Za pomocą wiertełka do ziemniaków (ja użyłam firmy tupperware) zmieniamy ziemniaki w serpentynki, które następnie układamy na blasze do pieczenia. Za pomocą silikonowego pędzelka rozprowadzamy na ziemniakach olej i posypujemy je przyprawami. Pieczemy w 180st przez 30 minut.
pierwsze co przyszło mi do głowy- młoda kapusta obowiązkowo z koperkiem!
składniki:
główka młodej kapusty
mała cebulka lub szalotka
2 łyżki oliwy
pęczek szczypiorku
sok z cytryny, sól, pieprz, pestki słonecznika
przygotowanie:
na oliwie zeszklić drobno posiekaną cebulkę, dodać opłukaną i poszatkowaną kapustę, dusić kilka minut, by zrobiła się miękka. pod koniec doprawić sokiem z cytryny, solą, pieprzem, koperkiem. pestki słonecznika uprażyć, posypać gotowe danie.
smacznego! :)
oto moje danie doskonale pachnące koperkiem –
Kurczak z ziarnami, pietruszką i koperkiem w śmietanie
Składniki na 4 porcje:
ugotowany podwójny filet z kurczaka (około 70 dkg)
330 g śmietany
1 ugotowana marchewka
1 duża cebula
po 2 łyżki słonecznika, siemienia lnianego i pestek dyni
1 łyżka sezamu
1 łyżka posiekanego świeżego koperku
2 łyżki świeżej natki pietruszki (posiekanej)
przyprawa do dań Kucharek
pieprz kolorowy świeżo mielony
oliwa z oliwek
W garnku rozgrzewamy 1 łyżę oliwy i prażymy ziarna. Cebulę kroimy w prążki i smażymy na rozgrzanej oliwie, dodajemy do ziaren. Filet i marchewkę kroimy w kostkę, wrzucamy do garnka, zalewamy śmietaną, przyprawiamy Kucharkiem i pieprzem kolorowym i dusimy na wolnym ogniu 15 minut od czasu do czasu mieszając. Na samym końcu dodajemy pietruszkę i koperek, mieszamy.
Podajemy np. z sezonową surówką i młodymi ziemniaczkami lub z makaronem.
Jaja sadzone w śmietanie z koperkiem
Składniki:
-4 jaja
– 250 ml śmietanki 30%- 36%
– pęczek koperku
– sól i pieprz do smaku.
Na gotującą się śmietankę wybijamy jajka, chwilę dusimy, aż białko się zetnie. Doprawiamy solą i pieprzem, posypujemy koperkiem.
Polędwiczki/ pierś z kurczaka z masełkiem koperkowym.
Składniki na masło koperkowe:
– 200 g masła o temperaturze pokojowej
– sok z cytryny- łyżka
– pęczek drobno posiekanego koperku
– sól do smaku
– odrobina pieprzu
Całość dobrze ze sobą ucieramy, przekładamy do miseczki i wstawiamy do lodówki, aby masło się dobrze schłodziło.
Podawać z upieczonymi polędwiczkami (oprószone solą i pieprzem smażymy na odrobinie tłuszczu) lub z grillowaną piersią z kurczaka lub indyka (doprawione solą i pieprzem mięso grillujemy krótko z obu stron pozostawiając ładne prążki od grilla).
Pozdawać z ugotowanymi w mundurkach młodymi ziemniakami posypanymi drobno posiekanym koperkiem.
Przepyszne i aromatyczne danie :) . Polecam.
Zupa groszkowa z twarogowymi kiełbaskami (na 5 porcji)
Składniki na kiełbaski twarogowe:
250 gr twaróg półtłusty/tłusty
1 duże jajko
60 g mąki
1/2 pęczka świeżego koperku
sól
pieprz
Twaróg należy zmielić. Bierzemy jedno jajko i oddzielamy żółtko od białka. Białko ubijamy. Do zmielonego twarogu dodajemy żółtko, mąkę i mieszamy. Dosypujemy szczyptę soli, koperek oraz ubite białko i całość mieszamy.
W garnku zagotowujemy wodę. Szykujemy 4 kawałki papieru do pieczenia. Na każdym kawałku papieru układamy porcje masy i rolujemy. Zwijamy końcówki papieru tak, żeby uformować rulon w kształcie kiełbaski. Kiełbaski wkładamy do gotującej się wody, zmieszamy ogień i gotujemy 20-25 minut. Po tym czasie delikatnie wyciągamy kiełbaski na talerz, odsączamy z wody i studzimy. Kiełbaski odwijamy z papieru do pieczenia po ostudzeniu.
Składniki na zupę groszkową:
450 gr zielonego mrożonego groszku + 240 gr po odsączeniu z zalewy puszkowego (można użyć tylko mrożonego wtedy)
1,2 l bulionu warzywnego – 2 kostki
1 duża cebula
5 średnie ziemniaki
2 łyżki oleju
1/2 szklanki wody
1/2 pęczka posiekanego świeżego koperku
główka białej cykorii, drobno posiekana
sól, pieprz do smaku
kiełbaski twarogowe
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. W dzbanku rozpuszczamy we wrzącej wodzie kostki bulionu warzywnego. W garnku rozgrzewamy olej. Podsmażamy cebulę, po chwili dodajemy ziemniaki i smażymy 5-7 minut. Wlewamy bulion i wodę. Dodajemy mrożony groszek i gotujemy 20 minut – 5 min przed końcem dodajemy groszek z zalewy. Przyprawiamy do smaku. Po tym czasie zupę miksujemy blenderem.
Na talerzach układamy pokrojone w plastry kiełbaski i wlewamy zupę. Dekorujemy posiekanym koperkiem i cykorią.
Sałatka z ogórków i koperkiem na zimno
0,5 kg ogórków,
pęczek koperku,
kilka listków mięty,
sól,
pieprz,
sok z cytryny do smaku,
cukier,
3 łyżki oliwy
Ogórki umyć, obrać, zetrzeć na drobnej tarce. Koperek umyć, osuszyć, drobno posiekać. Listki mięty drobno posiekać. Ogórki wymieszać z koperkiem i miętą, doprawić solą, sokiem z cytryny i cukrem do smaku. Dodać oliwę i dokładnie wymieszać. Odstawić do lodówki na pół godziny. Wyjąć z lodówki, dokładnie wymieszać i włożyć do maszynki do lodów.
biorąc udział w truskawkowym konkursie, który rozpoczał się 20 maja ( dziś już jest 18 czerwca, więc minął miesiąć ) myślałam, że nagroda, którą wygrałam do mnie dotrze… niestety myliłam się. chce tylko Was ostrzeć, że w przypadku wygranej nie macie na co liczyć
-
„ostrzeć” ? Cio to znaci Aneto ?
-
;)
-
-
Pani Aneto, wysylką nagród zajmuje się sponsor nagród. Dziś ponownie zwróciłam się do niego z prośbą o ustalenie losu Pani wygranej. Uważam, że pisanie tego typu uwag jest niestosowne, szczególnie, że jesteśmy w kontakcie mailowym. Nagroda na pewno do Pani dotrze., chyba że już nie jest nią Pani zainteresowana….
-
kontaktowałam się z Panią dorgą mailową niestety odpowiedzi nie otrzymałam
-
Sama czekam na odpowiedź od Sponsora. Obie musimy uzbroić się w cierpliwość, dla mnie to także nie jest miła sytuacja.
-
-
KOLOKITHOKEFTEDES, czyli kulki cukiniowo – koperkowe z fetą
• 450 g startej cukinii
• pół kostki fety
• ząbek czosnku
• 2 małe cebulki dymki ze szczypiorkiem
• garść koperku
• 1 jajko
• mąka (do panierki, ewentualnie odrobina do farszu)
• bułka tarta (do panierki)
• sól
• pieprz
• olej do smażenia
WYKONANIE:
Cukinię zetrzeć na tarce o dużych oczkach, posolić i ostawić aby puściła sok. Po kilku minutach odlać sok i dokładnie ją odcisnąć. Do cukinii dodać pokruszoną fetę,drobno posiekaną dymkę, czosnek przeciśnięty przez praskę, drobno posiekany koperek i szczypiorek oraz jajko. Doprawić solą i pieprzem. W osobnej misce wymieszać ze sobą taką samą ilość mąki i bułki tartej. Z farszu formować niewielkie kulki i obtaczać w mieszance mąki i bułki tartej. Smażyć na głebokim tluszczu na złoty kolor. Podawać z sosem koperkowo – jogurtowym.
ZUPA KOPERKOWA Z MŁODĄ KAPUSTĄ GOTOWANA NA ŻEBERKACH
Jeśli danie pachnące koperkiem to tylko zupa koperkowa z młodą kapustą gotowana za żeberkach. Aromatyczne, sycące danie jednogarnkowe o smaku letnich warzyw i obłędnym zapachu koperku!
Składniki:
• Młode: ziemniaki, marchew, cebula
• Koperek- 2 pęczki
• Mała główka młodej kapusty
• Żeberka pokrojone
• Przyprawy: sól, pieprz ziarnisty, liść laurowy, ziele angielskie
• Oliwa
• Śmietana słodka 18 % w kubeczku
• Odrobina mąki pszennej
Do zimnej wody w dużym garnku wkładam opłukane żeberka, dodaję wszystkie przyprawy. Gotuję około godziny, aż mięso będzie dość kruche. Usuwam nagromadzoną na powierzchni białą piankę. Na rozgrzaną patelnię wlewam oliwę i dodaję pokrojone w mniejsze kawałki warzywa: marchew, ziemniaki, cebulę (nie obieram ich, tylko dokładnie myję- skórka nadaje zupie nieco ziemistego, mocno warzywnego smaku, co uwielbiam ;)). Po lekkim podsmażeniu warzyw, dodaję je do gotujących się żeberek. Kapustę kroję na nieregularne kawałki i dodaję do garnka. Gotuję całość aż warzywa będą miękkie. Jeśli potrzeba, doprawiam solą i pieprzem mielonym. Dodaję śmietanę wymieszaną z łyżeczką mąki i zabielam całość, chwilę gotując. Zestawiam garnek z ognia. Siekam koperek i wrzucam do zupy, mieszam i gotowe! To mój sposób na udany letni dzień z koperkiem w roli głównej ;) Polecam!
SKŁADNIKI:
• filet świeżego łososia
• garść świeżego koperku
• 80 g sera typu feta
• 100 g świeżego Szpinaku
• 3 ząbki czosnku
• sól
• pieprz
• sok z cytryny
• 1 łyżka masła
WYKONANIE:
Filet z łososia myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Koperek drobno siekamy. Łososia skrapiamy sokiem z cytryny, przyprawiamy solą i pieprzem, posypujemy koperkiem i odstawiamy do lodówki na ok. 30 minut. W międzyczasie przygotowujemy szpinak: na patelni rozpuszczamy masło. Przeciskamy przez praskę czosnek i podsmażamy na maśle przez około 30 sekund, cały czas mieszając. Szpinak myjemy, osuszamy i podsmażamy. Możemy go lekko doprawić solą i pieprzem (pamiętajmy jednak, że feta jest dosyć słona). Gdy zmniejszy swoją objętość i odparuje odstawiamy z ognia.
Na blasze do pieczenia rozkładamy folię aluminiową, na środku układamy filet z łososia. Na nim rozkładamy pokruszoną fetę, a na wierzchu układamy podsmażony szpinak. Zawijamy brzegi folii, tak aby powstała nam kieszonka . Piekarnik nagrzewamy do 180°C. Łososia pieczemy przez ok 30 minut.
-
ŁOSOŚ PIECZONY Z FETĄ I ZE SZPINAKIEM, AROMATYZOWANY KOPERKIEM
Zrazy mielone w sosie koperkowym (tylko 30 min) :)
250 g wołowiny
250 g cięleciny
3 łyżki pokrojonego koperku
1 bułka
2 żółtka
2 łyżki tartej bułki
250 ml śmietany
1 łyżeczka mąki
Mięso umyć i zemleć z namoczoną wcześniej i odciśniętą bułką. Żółtka utrzeć z 1 łyżką masła, połączyć z mięsem, posolić, wyrobić spoistą masę. Uformować owlane, spłaszczone zrazy, obtaczać je w tartej bułce, obsmażyć na reszcie masła z obu stron. Zalać śmietaną rozmieszaną z mąką, wsypać koperek i dusić 15 min pod przykryciem.
Smacznego i pozdrawiam :)
Nie jest to jakaś wymyślna propozycja ale to właśnie to danie najbardziej lubię jeśli chodzi o dodatek koperku :) Co roku gdy tylko pojawi się młoda kapusta i ziemniaczki to przyrządzam je wg przepisu mojej mamy, polecam :)
Młoda kapusta z młodymi ziemniaczkami
2 małe główki młodej kapusty
cebula
marchewka
łyżka przecieru pomidorowego
2 łyżki soku z cytryny
łyżeczka kminku
litr bulionu warzywnego
łyżka oleju
50 g masła
łyżka mąki
kilogram młodych ziemniaków
świeży koperek
Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na łyżce oleju.
Zalewamy bulionem i dodajemy startą marchewkę oraz poszatkowaną kapustę.
Przyprawiamy kminkiem, sokiem z cytryny oraz przecierem pomidorowym.
Gotujemy do miękkości około godzinę.
Z masła i mąki robimy zasmażkę i zagęszczamy kapustę.
Podajemy z ugotowanymi młodymi ziemniakami posypanymi koperkiem.
Smacznego :)
LEKKA SALATKA JARZYNOWA
Jest to wspaniala salatka -antidotum na znana salatke jarzynowa z majonezem. Pachnie koperkiem,szczypiorkiem-czuc w niej lekkosc swiezosc i wiosne. Zrobiona w zimie dodaje lekkosci na suto zastawionym swiatecznym stole
1 seler(korzen) obrany i ugotowany
3 pietruszki(korzen)obrane i ugotowane
700 gr pieczarek zblanszowanych(zalanych wrzatkiem i gotowanych ok 2 min)
1 swiezy dlugi ogorek
3 jaja ugotowane na twardo
1 peczek koperku 1 peczek szczypiorku
Seler, pietruszki,pieczarki ;ogorek(bez gniazd nasiennych) jajka pokroic ,koperek posiekac ze szczypiorkiem-wymieszac wszystko razem i zalac dressingiem
Dressing: jogurt grecki ,lyzeczka musztardy sok z cytryny ,sol ,pieprz odrobina cukru do smaku
Wstawic do lodowki na ok pol godz
Pieczone ziemniaki nadziewane koperkiem
Składniki:
3 duże ziemniaki
Pęczek koperku
Pół kostki masła
Opakowanie sera ricotta
Parmezan
Sól, pieprz
Ziemniaki ugotować w mundurkach (ok.30-40 min) w osolonej wodzie. Ochłodzone przekroić na połówki, wydrążyć wnętrze tak, żeby została cienka warstwa ziemniaka ze skórką. Miąższ ziemniaków ugnieść razem z masłem, posiekanym koperkiem i pokruszoną ricottą, doprawić solą i pieprzem. Wstawić masę do lodówki na godzinę, żeby zgęstniała, a smaki się połączyły. Nadziać wydrążone bulwy nadzieniem koperkowym, posypać płatkami parmezanu i wstawić do rozgrzanego piekarnika na 15 min. Temp. 190 stopni.
Takie ziemniaki to świetny dodatek do pieczonych czy grillowanych mięs, ale też doskonała przystawka. Koperkowo- ziemniaczana uczta, smacznego!
Kalafiorowa surówka
– 1/2 surowego kalafiora: opłukać, osuszyć, zetrzeć na tarce warzywnej,
– 1/2 (+) pęczka koperku: opłukać, osuszyć, drobno pokroić,
– jogurt naturalny, ok. 180 g,
– sól (a nawet bez),
– pomidor do dekoracji
Wymieszać, udekorować i życzę SMACZEGO!
Kalafiorowa surówka
– 1/2 surowego kalafiora: opłukać, osuszyć, zetrzeć na tarce warzywnej,
– 1/2 (+) pęczka koperku: opłukać, osuszyć, drobno pokroić,
– jogurt naturalny, ok. 180 g,
– sól (a nawet bez),
– pomidor do dekoracji.
Wymieszać, udekorować i . . . życzę SMACZEGO!
Krewetki z koprem włoskim i absyntem
Składniki
300 g dużych szarych krewetek w skorupach
1 fenkuł czyli koper włoski
6-8 łyżek masła (najlepiej sklarowanego)
2 posiekane ząbki czosnku
1/2 szklanki śmietanki kremówki
absynt, sól, pieprz
Przygotowanie
Krewetki obrać, skorupy zachować. Fenkuł pokroić w paseczki, zachować zielony koperek do dekoracji. Na maśle zeszklić czosnek, dodać fenkuł i kiedy będzie rumiany, zdjąć patelnię z gazu. Na osobnej patelni rozgrzać masło, wrzucić krewetki i łupiny, zrumienić, polać absyntem. Przecedzić powstały sos na patelnię z fenkułem, dodać do niego usmażone krewetki, wyjęte z sita. Sos z krewetkami i fenkułem doprawić solą i pieprzem, połączyć ze śmietanką. Zagrzać i podawać udekorowane zielonym koprem włoskim.
WYTRAWNY SERNIK Z ŁOSOSIEM
SKŁADNIKI:
Kruchy spód:
• 1 duże opakowanie solonych krakersów
• 3/4 kostki masła
Masa serowa:
• 1kg g sera białego zmielonego
• 4 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
• 1/2 łyżeczki soli
• 3/4 łyżeczki pieprzu
• 200g wędzonego łososia
• 1/2 szkl gęstej, kwaśnej śmietany
• 2,5 łyżki żelatyny
• 100ml gorącej wody
Dodatkowo:
• 1 pęczek drobno posiekanego świeżego koperku + pęczek do przystrojenia
• kilka podłużnych kawałków wędzonego łososia
WYKONANIE:
Krakersy zblenduj i połącz dokładnie z roztopionym masłem na jednolitą masę. Wyłóż nią spód formy, porządnie dociskając.
Ser ubij z czosnkiem, solą oraz pieprzem na puszystą masę. Kawałki łososia zblenduj ze śmietaną na jednolitą masę i dodaj ją do masy serowej. Żelatynę rozpuść w 100ml wody, poczekaj, aż ostygnie i dodaj ją do masy serowej. Ponownie zmiksuj wszystko na wysokich obrotach przez ok 5 minut. Tak powstałą jednolitą masę wylej na kruchy spód. Włóż do lodówki na całą noc, aby sernik stężał.
Wierzch sernika obsyp przed podaniem drobno posiekanym koperkiem, a na koniec udekoruj różyczkami z kawałków łososia.
Jeżeli do masy serowej dodasz 4 jajka i ubijesz je wraz z pozostałymi składnikami to piecz w 180C przez ok 40 minut. Najlepiej po upływie 30 minut przeprowadź próbę suchego patyczka i dostosuj ewentualny dalszy czas pieczenia.
-
Cudownie wygląda i smakuje :) niezastąpiony gdy chcemy zachwycić gości pomysłową alternatywą dla słodkich tortów.
DROBIOWE SZASZŁYKI Z CHILLI I KOPERKIEM
Składniki:
2 łyżki oliwy z oliwek
1 ząbek czosnku
1 papryczka chilli (bez nasion)
0,5 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
1 łyżeczka suszonego oregano
wiązka natki koperku
skórka z 1/2 cytryny
sól, pieprz
Przygotować marynatę. Do miseczki lub głębokiego talerza wlać oliwę. Czosnek, paprykę i koperek drobno posiekać. Zetrzeć skórkę z cytryny. Wszystkie składniki marynaty dodać do oliwy i dokładnie wymieszać.
Pierś z kurczaka umyć i pokroić w kostkę. Dodać do marynaty. Dokładnie wymieszać i odstawić na co najmniej godzinę do lodówki.
Zamarynowaną pierś nadziać na patyczki do szaszłyków i upiec na grillu lub usmażyć na natłuszczonej patelni grillowej.
Pychotka!
-
nie chciałam tak grubo :(
Tarta z wędzonym łososiem i koprem.
Ciasto
125 g mąki
75 g masła
2 – 3 łyżki zimnej wody
szczypta soli
Nadzienie
150 ml śmietanki (łączę kremówkę z 3 łyżkami gęstej, kwaśnej śmietany)
1 łyżeczka startego chrzanu
1 łyżeczka soku z cytryny
2 łyżeczki kaparów
3 żółtka
200 g wędzonego łososia pokrojonego na kawałki
1 pęczek posiekanego kopru
sól i pieprz do smaku
Zmiksować składniki ciasta. Ciasto uformować w kulę, lekko spłaszczyć i zawinięte w folie spożywczą włożyć do lodówki na przynajmniej 1 godzinę ( w lodówce można je przechowywać 4 dni, w zamrażalniku 3 miesiące). Ciasto rozwałkować i przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia formy do tart. Ciasto ponakłuwać widelcem, położyć na nim arkusz papieru do pieczenia i wysypać fasolkami do pieczenia. Piec przez 10 minut w temperaturze 200 stopni C, zdjąć papier i fasolki i piec jeszcze 5 minut, az ciasto nabierze złotego koloru. Kiedy ciasto się piecze, przyrządzić nadzienie. Do miski wlać śmietanę, dodać żółtka i rozbełtać wszystko razem trzepaczką. Dodać sól i pieprz, chrzan, kapary, sok z cytryny, koper i łososia. Wymieszać wszystko łyżką. Nadzienie wylać na podpieczone ciasto i piec jeszcze 15 – 20 minut, aż masa jajeczne się zetnie i nabierze złocistej barwy.
gravlaks
700 gram łososia – płat ze skórą,
45 gram soli morskiej,
3 łyżki cukru,
2 łyżki pierzu mielonego,
1duży lub dwa mniejsze pęczki koperku,
2 łyżki ginu.
Łososia umyć, osuszyć. Przeciąć na dwie równe części, natrzeć ginem. Koperek umyć i posiekać. Wymieszać sól, cukier, pieprz. Natrzeć przyprawami łososia a następnie obsypać koperkiem. Ułożyć w naczyniu składając oba kawałki skórą na zewnątrz. Zawinąć folią, obciążyć i wstawić do lodówki na trzy- cztery dni. Codziennie należy odwracać rybę.
Po tym czasie ryba jest gotowa do spożycia. Należy wyjąć rybę z marynaty i osuszyć. Może leżeć w lodówce jeszcze do tygodnia.
Łososia należy kroić w cienkie plastry i podawać z cytryną lub sosem musztardowym.
Chłodnik koperkowo-arbuzowy
Składniki:
kefir
ogórek
gałązki koperku
arbuz
sól, pieprz
Wykonanie:
Kefir wlej do miski. Dodaj posiekany koperek. Ogórka zetrzyj na tarce na dużych oczkach i również dodaj do kefiru. Dodaj sól i pieprz do smaku i dokładnie wymieszaj. Na wierzch układaj kawałki pokrojonego w kostkę arbuza. Podawaj mocno schłodzone.
Kuleczki ryżowe z koperkiem nadziewane serem (z sosem pieczarkowym)
2 woreczki ryżu
2 jajka
duży pęczek koperku
żółty ser pokrojony w 1 cm kostki
bułka tarta
olej do smażenia
sól, pieprz
Ryż gotujemy i studzimy. Łączymy z jajkiem, posiekanym koperkiem i bułką tartą tak aby powstała dość zwięzła masa. Doprawiamy solą i pieprzem (można dodać czosnek). Robimy kulki wielkości pulpecików i wciskamy w nie ser. Kulki obtaczamy w jajku i bułce tartej, smażymy obracając do zarumienienia się. Ser będzie się fajnie ciągnął :)
Podałam kulki z lekkim sosem pieczarkowym (pieczarki, cebula, jogurt naturalny i przyprawy), ale równie dobrze smakują z sosem pomidorowym albo podane do tradycyjnego obiadu zamiast ziemniaków.
-
Zdjęcie nie chce mi się dodać :(
Sałatka z makaronem, ogórkiem i koperkiem
Taką sałatkę możemy z powodzeniem zabrać do pracy. Jest bardzo smaczna.
Składniki
– 10 dkg makaronu świderek;
– ogórek;
– koperek;
– mała puszka kukurydzy;
– majonez do smaku;
– sól;
– pieprz.
Przygotowanie
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu.Ogórka obrać i pokroić w kostkę. Do ostudzonego makaronu dodać pokrojonego ogórka, osączoną kukurydzę, posiekany koperek i majonez. Wymieszać. Doprawić solą i pieprzem.
Sałatka z makaronem i kurczakiem
Taka sałatka jest niedroga i prosta do zrobienia. Wystarczy kilka składników, aby powstało pyszne danie.
Składniki
– pierś z kurczaka;
– liście ulubionej sałaty;
– 150 g makaronu świderek;
– kukurydza;
– pomidor;
– szczypior;
– koperek;
– kilka łyżek oliwy;
– sól;
– pieprz.
Przygotowanie
Pierś z kurczaka dokładnie umyć, pokroić w kostkę, posolić i popieprzyć. Na patelni podgrzać oliwę, dodać przygotowanego kurczaka i smażyć, aż nabierze złotego koloru. W międzyczasie ugotować makaron w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu. Warzywa dokładnie umyć, osuszyć. Kukurydzę osączyć. Kiedy już wszystkie składniki są gotowe, na talerzykach ułożyć, porwane liście sałaty, kawałeczki kurczaka i pomidora oraz makaron. Posypać kukurydzą, szczypiorem i koperkiem. Posolić i popieprzyć. Można skropić oliwą.
„Bigosik” z młodej kapusty
Młoda, smaczna w pomidorach – kapusta.
Składniki
– 1 młoda kapusta;
– 1 duża cebula;
– 1 pęczek koperku;
– łyżka masła;
– 200 g chudego boczku wędzonego lub dobrej kiełbasy;
– puszka pomidorów, a najlepiej około szklanki domowego przecieru;
– liść laurowy;
– ziele angielskie, około 3-4 ziaren;
– sól;
– pieprz;
– szczypta cukru;
– sok z cytryny.
Przygotowanie
Kapustę oczyścić z zewnętrznych liści i poszatkować. Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę i podsmażyć na maśle. Boczek również pokroić w kosteczkę, dorzucić do cebuli i razem przez chwilę smażyć. Kapustę i cebulę z boczkiem przełożyć do garnka. Zalać wodą, mniej więcej do połowy kapusty. Dodać przyprawy, odrobinę cukru i soku z cytryny do smaku. Dusić pod przykryciem aż kapusta będzie miękka. Na koniec dodać pomidory oraz drobno posiekany koperek. Wszystko dokładnie wymieszać i dusić jeszcze przez chwilę.
Młoda kapusta zasmażana z boczkiem
Składniki
– 1 mała biała kapusta;
– 1 pęczek koperku;
– 3 cebule;
– 250 g boczku wędzonego;
– 1-2 szklanki wody;
– 2 łyżki masła;
– 1-2 łyżki mąki;
– sól;
– czarny pieprz.
Przygotowanie
Na łyżce masła podsmażyć pokrojoną w drobna kostkę cebulę oraz boczek. Kapustę przekroić na pół, wyciąć głąb, a połówki drobno poszatkować. Gdy boczek i cebula się zrumienią, dodać do nich kapustę partiami i obsmażać. Gdy cała kapusta jest na patelni dodać 1 lub 2 szklanki wody, sól i pieprz. Przykryć pokrywką i dusić 15-25 minut – zależnie od wieku kapusty – aż będzie miękka. Gdy kapusta jest miękka dodać masło, pokrojony koperek i ciągle mieszając dosypać mąkę, tak aby nie powstały grudki. Gotową kapustę podawać z chlebem. Przepis pochodzi z bloga olgi smile z moimi zmianami.
Młoda kapusta z koperkiem
Wiosna, koperek, zapach koperku… czyli musiała być na obiad młoda kapusta z koperkiem. Niestety, po ugotowaniu stwierdziłam, że jest jej stanowczo za mało. Jest to danie niewyszukane, ale za to jak smakuje :)
Składniki
– 1 młoda kapusta;
– 1 duża cebula;
– 1 duży pęczek koperku;
– łyżka masła;
– sól;
– pieprz;
– cukier (na czubku małej łyżeczki);
– sok z cytryny.
Przygotowanie
Kapustę oczyścić z zewnętrznych liści i poszatkować. Następnie sparzyć.
Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę i zeszklić na masełku.
Kapustę i cebulę przełożyć do garnka. Zalać wodą, mniej więcej do połowy kapusty. Dodać przyprawy, odrobinę cukru i soku z cytryny do smaku. Dusić pod przykryciem aż kapusta będzie miękka.
Koperek umyć, posiekać drobno i dodać do kapusty. Wszystko dokładnie wymieszać. Dusić jeszcze przez chwilę.
A u mnie – koktajl ogórkowy.
Do jego przygotowania potrzebujemy jogurt naturalny – 400 g, 2 ogórki, pół pęczka koperku, sól, pieprz do smaku.
Ogórki obrać, zetrzeć na tarce, zmiksować z posiekanym koperkiem. Połączyć z jogurtem. Doprawić solą i pieprzem. Schłodzić. Idealny do chrupiących grzanek z ziołowym masełkiem na gorące dni. Albo do ziemniaczków z …koperkiem! pozdrawiam
Jedna z tych potraw na które czekam z utęsknieniem gdy pojawiają się pierwsze oznaki lata.
Nie ma nic lepszego od młodej kapusty z ogromną ilością kopru. Dla innych stanowi ona dodatek do obiadu, a dla mnie może być ona głównym daniem, a gdyby dodać do tego młode ziemniaczki gotowane w mundurkach. Nic więcej do szczęścia nie potrzeba! :)
Składniki:
główka młodej kapusty
2 marchewki
1 jabłko
pęczek kopru
sól, pieprz, cukier
sok z cytryny
2 pomidory
Kapustę obrać, poszatkować, wrzucić do garnka, podlać odrobiną wody i odgotować ok. 5 minut.
Wylać wodę, dodać startą na grubych oczkach marchew i jabłko, przyprawić, podlać ok. 1/3 szklanki wody i gotować do zmięknięcia warzyw. Na sam gotowania wcisnąć sok z cytryny oraz wrzucić posiekany koper.
Polędwiczka wieprzowa i zielony sos!
Składniki:
1 polędwiczka wieprzowa (ok. 500 g),
sól,
grubo mielony pieprz,
sok z 1/3 cytryny,
starty świeży imbir (ok. 4 cm kawałek),
szczypta pieprzu cayenne,
2 szczypty rozmarynu,
2 szczypty tymianku
szynka parmeńska lub serrano
Polędwiczkę należy dokładnie umyć i oczyścić.
Do miski wyciskamy sok z cytryny, dodajemy starty imbir i resztę przypraw, wszystko należy dobrze wymieszać. Do tak przygotowanej marynaty wkładamy mięsko, nacieramy je przyprawami dobrze przy tym masując. Przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki – minimum 2 godziny, najlepiej wieczorem w dzień poprzedzający wykonanie tego obiadu.
Po upływie tego czasu mięsko wyciągamy, najlepiej dać mu chwilkę by doszło troszkę w temperaturze pokojowej. Obwiązujemy dobrze szynką parmeńską.
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.
Rozgrzewamy oliwę na patelni i obsmażamy wcześniej przygotowaną polędwiczkę. Z każdej strony do zrumienienia. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy ok. 15 minut w 180 stopniach, po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 160 stopni i pieczemy jeszcze 5-10 minut.
Polędwiczkę wyciągamy z piekarnika i odkładamy na kilka minut.
Podajemy pokrojone w grubsze plastry.
Zielony sos:
pęczek natki pietruszki,
1/2 pęczka koperku,
duża garść świeżej bazylii,
sok z 1/2 limonki,
1 średnia papryczka chilli,
1 ząbek czosnku,
sól, pieprz,
oliwa z oliwek
Drobno siekamy całą zieleninę, całość wkładamy do miseczki. Dodajemy drobno posiekaną papryczkę chilli – bez nasionek, wyciśnięty sok z limonki, przeciśnięty przez praskę czosnek.
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dolewamy kilka łyżek oliwy.
Najlepiej przygotować choć z 30 minut wcześniej, żeby smaki przeszły.
Smacznego :)
U nie koperkiem pachnie polska wersja niemieckiej Kartoffelsalat. Polska, bo wzbogacona typowo polskimi smakami kopru i chrzanu.
– młode ziemniaki
– czerwona cebula
– oliwa z oliwek
– ocet cherry
– pęczek kopru
– korzeń chrzanu
– sól, pieprz
Cebulę pokroić w cieńkie pióra, posypać solą, odstawić. Młode ziemniaki wyszorować (nie obierać) i ugotować. Pokroić niedbale w grubą kostkę i póki ciepłe zmieszać z dressingiem, na który składa się oliwa z oliwek i ocet cherry. Posiekać koper, wymieszać z ziemniakami. Na wierzch zetrzeć na tarce o dużych oczkach kawałek chrzanu i posypać grubo zmielonym pieprzem.
Uwielbiam koperek w sałatkach, a szczególnie w sałatce krabowej.
Składniki:
– 2 opakowania paluszków krabowych
– pięć ugotowanych jajek
– majonez („na oko”)
– pęczek koperku
Przygotowanie:
Jajka i paluszki pokroić w kosteczkę, wymieszać razem z majonezem (dodać go tyle, ile lubimy) i koperkiem.
Tarta koperkowa
Tarta koperkowa z fetą to rodzaj wytrawnego ciasta dobrego na ciepło i zimno. Tarta jest szybka i prosta do wykonania. Dodatek sera do kruchego ciasta zmienia jego konsystencję i smak. Warto spróbować.
Składniki: 200 g mąki + jedna łyżka, 100 g masła, 1 łyżka tartego sera Gratino, 150 ml gęstej śmietany + 2 łyżki, 2 łyżki wody, pęczek koperku, 200 g sera feta, otarta skórka z jednej limonki, dwa jajka, pieprz do smaku.
Wykonanie: Najpierw należy przygotować kruche ciasto – 200 g mąki przesiać do miski, zimne masło posiekać nożem na małe kawałeczki, dodać ser, 2 łyżki śmietany i wodę. Składniki szybko zagnieść, uformować kulę i wstawić do lodówki na co najmniej godzinę. Następnie ciasto rozwałkować, wylepić nim natłuszczoną formę to tarty i ponakłuwać widelcem. Podpiec w temperaturze 180 stopni przez 15 minut.
Koperek umyć, osuszyć i drobno posiekać. Jajka rozkłócić, dodać do nich łyżkę mąki, otartą skórkę limonki, posiekany koperek i 150 ml śmietany. Całość dokładnie wymieszać i dosmaczyć. Ser feta pokroić w drobną kostkę i ułożyć na podpieczonej tarcie, a następnie wylać równomiernie na tarcie przygotowany wcześniej sos koperkowy. Tartę zapiekać jeszcze 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Smacznego!
Młode ziemniaczki, ogórek małosolny a wszystko pachnące koperkiem, to co kojarzy się z późną wiosną i latem… Doskonale pasuje do mięska grillowanego.
Składniki:
ok. 0,5 kg młodych małych ziemniaczków
4 ogórki małosolne
puszka groszku konserwowego
1/2 pęczka koperku
4 jajka ugotowane na twardo
Sos:
2 łyżki lekkiego majonezu
2 łyżki sosu tatarskiego
1łyżka jogurtu naturalnego
Ziemniaczki gotujemy, ogórki i jajka kroimy w kostkę, a koperek siekamy. składniki sosu dobrze wymieszać i pozostawić na ok 15 min. Łączymy ze wszystkimi składnikami.
Koperkowy łosoś z koperkowym sosem
250 g filetu łososia
pęczek koperku
sól morska
sok z cytryny
Rybę oczyszczamy, oddzielamy od skóry, sprawdzamy czy nie ma ości i ściśle obkładamy koperkiem, delikatnie solimy i pozostawiamy w lodówce na minimum 30 minut. Przed samym pieczeniem lub grillowaniem skrapiamy łososia sokiem z cytryny. U nas była wersja grillowana (na grillu elektrycznym)
Sos koperkowy
pęczek koperku
3 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżeczka majonezu
1 ząbek czosnku
sól do smaku
W międzyczasie gdy rybka się grilluje wstawiamy fasolkę ( o niej za chwilę) i przygotowujemy sos.
Czosnek przeciskamy i delikatnie solimy, dodajemy jogurt i majonez – wszystko łączymy rózgą, na samym końcu dodajemy posiekany koperek.
Całość podajemy z fasolką szparagową z sezamową posypką
Fasolka szparagowa z sezamem
fasolka szparagowa
sezam
masło
sól
Fasolkę gotujemy w osolonej wodzie, aby była al dente. Na patelni podpiekamy sezam a następnie dodajemy trochę masła żeby całość ładnie obkleiła fasolkę dla mnie pycha!
całość z dodatkowym zdjęciem u mnie na blogu:
http://kluskowopl.blogspot.com/2013/06/koperkowy-osos-z-koperkowym-sosem.html
Roladki z indyka ze szparagami zapiekane z sosem koperkowym
Składniki:
Mały pęczek zielonych szparagów,
4-6 kotletów z indyka,
Pęczek koperku,
3 łyżki masła,
2 ząbki czosnku,
Zioła prowansalskie – łyżka,
Małe opakowanie śmietany 12%,
Sól, pieprz
Wykonanie
Mięso myjemy, lekko tłuczemy ( nie może być zbyt cienkie) i suszymy – doprawiamy solą i pieprzem. Masło ( musi być trochę miękkie) dajemy do miseczki, dodajemy wyciśnięty czosnek, zioła prowansalskie, szczyptę soli i mieszamy razem. W drugiej miseczce dajemy śmietanę, wymyty i posiekany drobno koperek , sól, pieprz – mieszamy. Szparagi obieramy, przycinamy z twardych części i myjemy. Na każdy kotlet nakładamy łyżeczkę masła z ziołami, 3-4 szparagi i zwijamy z rulon. Tak postępujemy z każdym kotletem. Gotowe roladki układamy w naczyniu żaroodpornym, polewamy śmietaną z koperkiem i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni około 30 40 minut.
*** Cytrusowa sałatka z koperkiem ***
Idealna na lato, lekka, smaczna i oryginalna :)
2 grejpfruty
2 pomarańcze
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżka miodu
1 łyżka soku z cytryny
bardzo drobno posiekany koperek
pół łyżeczki kolendry
świeże liście mięty
1. Przy pomocy ostrego noża obrać owoce nie tylko z grubych skór, ale i tych cieniutkich, pokrywających każdy „ząbek” pomarańczy i grejpfruta. Obrane kawałki pokroić, wrzucić do miski.
2. W małej miseczce wymieszać oliwę, miód i sok z cytryny. Dodać do owoców, następnie posypać koperkiem i kolendrą. Wszystko delikatnie wymieszać.
3. Całość udekorować miętą. Włożyć do lodówki. Podawać schłodzoną w upalne dni :)
Smacznego!
Pstrąg w liściach włoskiej kapusty
Do przygotowania potrzebujemy: pstrąg, włoska kapusta, cytryna, koper, czosnek, sól, pieprz.
Wypatroszonego pstrąga nacinamy, przyprawiamy solą i pieprzem. Do środka wkładamy sporą ilość kopru, plasterki czosnku, kawałki masła oraz plastry cytryny wcześniej podsmażone na patelni, aby nieco się skarmelizowały. Rybę owijamy liśćmi kapusty włoskiej, a potem pakujemy w folię aluminiową i grillujemy ok. 30 min. Dzięki kapuście ryba jest soczysta i wyśmienita, a cytrynowo – koperkowy środek nadaje rybie wspaniały aromat. Tylko palce lizać! ;)
A ja polecam kotleciki ziemniaczane z koperkiem a to tego sos z pieczonej papryki.
6 ziemniaków
1 jajko
1/3 kostki masła
4 czubate łyżki mąki pszennej
garść kopru
Ziemniaki gotujemy i ugniatamy tłuczkiem. Nieco studzimy i dodajemy, masło, jajko, mąkę, posiekany koper i wyrabiamy ciasto. Wałkujemy i wycinamy kotleciki. Układamy na blasze i pieczemy w 180 st. ok. 15-20 minut.
Na sos:
1 papryka, 1/2 cebuli, 2 ząbki czosnku, 2 suszone pomidory, sól, pieprz.
Paprykę, cebulę i czosnek pieczemy w 200 st. ok. 20 minut. Potem wszystko wrzucamy do blendera i miksujemy na gładką masę doprawiając do smaku.
Pyszności :)
A ja ostatnio odkryłam przepis na ciasteczka z koperkiem. Wyśmienity zamiennik kupnych krakersów. Kruche i niezwykle aromatyczne. Do jedzenia solo lub z dipami. idealne jako letnia przekąska! Zdecydowany hit lata 2013 :)
KOPERKOWE CIASTECZKA
Składniki:
1,5 szklanka mąki pszennej
2 łyżki masła(w temp. pokojowej)
szczypta soli
1 łyżka posiekanego koperku
1/2 szkl. ziemniaczanego puree
ok. 2 łyżek mleka(ile wchłonie puree)
mąka do podsypania ciasta
Wykonanie:
Ziemniaki ugotować. Po ugotowaniu dolać mleka i ugnieść na jednolitą masę. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Mąkę przesiewamy, dodajemy masło, sól i koperek oraz ostudzone puree. Zagniatamy ciasto na jednolitą masę. Ciasto podsypujemy mąką i wałkujemy. Wycinamy foremkami ciastka i kładziemy na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 20 minut – dopóki ciastka nie nabiorą złotawego koloru! Takie są najsmaczniejsze Najlepiej smakują na drugi dzień, a jeszcze lepiej podane z dipem jogurtowo-czosnkowym :)
Polecam!
-
Ciasteczka wygladają apetycznie. Czy to takie ziemniaczane podpłomyki? Muszę to sprawdzić :-)
koperkiem pachnąca pasta do chleba:
– makrela
-jajka na twardo
– cebula
– ogórek małosolny lub kiszony
– duży pęczek koperku
– majonez (najlepiej własnej roboty)
– sól, pieprz
Obieram z mięsa wędzoną makrelę i rozdrabniam ją na nierówne cząstki. Cebulę, jajka i ogórka kroję w drobną kostkę (można zblenderować, ale wolę rustykalny wygląd drobnych kwałków i ich niezmieszany smak). Doprawiam solą i pieprzem. Wkrajam koperek. Dodaję majonez (rozsądek podpowiada zamianę majonezu na jogurt naturalny, ale co tam :) ).
Krem koperkowy ze świeżym ogórkiem
Składniki dla 4 osób:
2 duże pęczki świeżego koperku
1,2 litra bulionu drobiowego lub warzywnego
700 gram świeżego ogórka
200 g śmietanki kremówki
3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
sól, pieprz do smaku
Koperek opłukać, drobno poszatkować, część odłożyć do dekoracji. Ogórki umyć, odkroić końcówki, nie obierać. Koperek i ogórki zalać bulionem i gotować 15 minut. Zdjąć z ognia, zmiksować składniki. W 1/3 śmietanki rozmieszać mąkę ziemniaczaną, wlać z pozostałą do zupy. Gotować jeszcze 10 minut od czasu do czasu mieszając. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Zupę podawać obsypaną świeżym koperkiem i z grzankami. Smacznego :)
Kiedy mam dostęp do świeżego koperku, nigdy nie waham się aby go w pożyteczny sposób wykorzystać w swojej kuchni. Uwielbiam wszelakie pasty kanapkowe a zwłaszcza te które sama przygotowuję w domu. Jedną z nich jest bardzo smaczna i aromatyczna 'pasta kanapkowa jajeczno koperkowa’ którą przygotowałam właśnie dziś:)
oto przepis:
'pasta kanapkowa jajeczno koperkowa’
składniki:
– 6 jajek
– 4 ząbki czosnku
– pęczek koperku
– 50g sera gouda
– 1 duża łyżka majonezu sojowego lub zwykłego
– połówka cytryny
– przyprawy: sól, pieprz, curry, kurkuma
przygotowanie:
Jajka gotujemy na twardo, obieramy ze skorupek, kroimy na ćwiartki i rozdrabniamy blenderem na masę (nie robimy 100% papki, chyba że ktoś tak woli). Do jajecznej masy dodajemy czosnek wyciśnięty przez praskę, startą goudę na drobnych oczkach, majonez, sok wyciśnięty z cytryny oraz drobniutko posiekany koperek i przyprawiamy przyprawami. Całość mieszamy i gotowe!:) Tak przygotowaną pastę przekładamy do słoiczka i wstawiamy do lodówki. Jest niesamowicie pyszna, pachnie koperkiem i czosnkiem! Polecam
Pyszny wieniec drozdzowy z koperkiem – zaczerpniety z blogu kulinarnego – lekko zmodyfikowany.
Drozdzowy wieniec serowo – cebulowy z koperkiem:
Skladniki:
ciasto-
230 gram maki pszennej
50 gram mleka
50 gram wody
40 gram miekkiego masla
1 lyzeczka soli
1 lyzeczka cukru
pol lyzeczki bialego pieprzu
30 gram drozdzy swiezych lub 10 gram drozdzy instant
1 lyzka mleka w proszku
Farsz:
200 gram sera cheddar(moze byc inny,wazne zeby byl aromatyczny i mocny)
1 cebula czerwona(1/2 cebuli jesli jest duza)
pol szklanki posiekanego koperku
Z podanych skladnikow zagniesc ciasto.W przypadku swiezych drozdzy wczesniej zrobicrozczyn.Gdy ciasto bedzie sprezyste i gotowe do wyrosniecia,przelozyc do miski,posmarowac delikatnie oliwa z oliwek,przykryc sciereczka i odlozyc do wyrosniecia na ok godziny(ciasto powinno podwoic objetosc.Miedzy czasie przygotowac farsz.Cebule,ser i koperek wrzucic do malaksera i zmiksowac na gladka mase. Ciasto po wyrosnieciu rozwalkowac na prostokat.Posmarowac farszem i zwinac w rulon wzdluz dluzszego boku.Po zwinieciu,przekroic rulon wzdluz na pol,zaczynajac ok 4 cm od gornego brzegu brzegu i zwinac dwie czesci nadzieniem do gory, prawie jak warkocz. Zlepic oba konce,przelozyc do formy i zostawic do wyrosniecia na ok 30 minut.Po tym czasie posmarowac wieniec jajkiem i wlozyc do nagrzanego do 180 st piekarnika.Piec od 30 do 40 minut.Po upieczeniu mozna posypac jeszcze drobno posiekanym koperkiem i zoltym serem. Dla nas najsmaczniejszy zaraz po upieczeniu, z plastrem szynki parmenskiej i kieliszkiem czerwonego wina!Smacznego! ;-)
Nalesniki tatrzańskie z bryndzą i koperkiem
Inspiracją byl dawnno temu przepis z bidaj pierwszej ksiazki Roberta Makłowicza:)
Robimy nalesniki wg podstawowego przepisu „na słono” (dobrze zrobuc ciasyo z dodatkiem màki razowej). Smazymy nalesniki, odkladamy na bok.
Robimy farsz: z 2 op. Bryndzy, polowy swiezego peczka kooerku i 1/2 malego opakowania smietanynoraz 2 ząbków wycisnietego czosnku robimy gladki farsz, ktorym nadziewamy nalesniki.
Nalesniki wkladamy do zaroodpornej formy, obfiicie posypujemy startym oscypkiem i zapiekamy 10-15 minut w temp. 180 stopni C.
Smacznego, hej!:)
Suflet koperkowy
1i1/2 łyżki masła
2 łyżki mąki
3/4 szklanki mleka
szczypta soli
szczypta świeżo mielonego pieprzu
3 żółtka
3 białka
3/4 szklanki młodego koperku
Roztapiamy masło, dodajemy mąkę – podsmażamy. Następnie dodajemy mleko i dokłądnie mieszamy żeby nie było grudek. To ważne. Przyprawiamy i dodajemy drobno posiekany koperek. Zółtka ucieramy i dodajemy powoli przestudzone mleko zmąką i masłem, Trzba mieszać żeby żółtka się nie ścieły, Na koniec ubijamy białka na sztywną pianę idelikatnie dodajemy częć do naszej bazy. Mieszamy Następnie dodajemy pozostałą cześć białek i dokładnie i delikatnie mieszamy całość. Gotowe ciasto przelewamy do kokilek. Pieczemy ok 30 minut w nagrzanym do 175 stopni piekarniku.
Możemu posypać świeżym koperki i podać od razu po pieczeniu. Smacznego
Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi
Zapiekanka z kurczakiem i kapustą
Potrzebne: marchewka, kapusta, pierś z kurczaka i dużo koperku. Zółty ser do zapiekania. Ryż
Marchewkę i kapustę drobno kroimy. Pierś z kurczka kroimy w kostkę, przyprawiamy i obsmażamy. Dodajemy marchewkę i kapustę (przyda się duża patelnia), przesmażamy.
Ryż gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Wszystko mieszamy, dajemy do naczynia żaroodpornego. Dodajemy dużo koperku i posypujemy żółtym serem. Zapiekamy w piekarniku aż ser będzie przyjemnie zarumnieniony.