Przepisy
Agaty

Mięsna zapiekanka z ziemniakami, cukinią i papryką

Obiady, Przepisy
Opis

DSC_0830 (2)

Ten przepis to efekt wczorajszych spontanicznych zakupów w sklepie spożywczymi. Dostałam naprawdę piękną czerwoną paprykę, cukinia była też niczego sobie, a ziemniaki czekały już  w domu.

zapiekanka

Pomieszałam, przyprawiłam i … tym sposobem zjedliśmy naprawdę pyszny obiad! Szalenie lubię takie ciepłe, zapiekane cuda.

DSC_0824 (3)

Na patelni rozgrzej oliwę, zeszklij na niej drobno posiekaną cebulę i czosnek. Dodaj mięso, smaż kilka minut od czasu do czasu mieszając. Dolej sok pomidorowy, doprowadź do wrzenia. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Na drugiej patelni rozgrzej łyżkę oliwy, krótko podsmaż pokrojoną w paseczki paprykę i cukinię. Wymieszaj z mięsnym sosem. Przypraw do smaku.

Warzywa z mięsem przelej do naczynia do zapiekania. Posyp świeżymi ziołami.

Ziemniaki pokrój w plastry o grubości ok. 0,5-1 cm, ułóż na wierzchu. Skrop oliwą.

Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 oC, piecz ok. 20 minut i kolejnych 20 z włączoną funkcją grilla, lub do momentu zarumienienia ziemniaków.

-->