Przepisy
Agaty

Korzenne ciasto świąteczne z Guinnessem

Ciasta, Przepisy – blog kulinarny, Święta
Opis

To ciasto upiekłam z okazji Mikołajek, do pracy*. Jest naprawdę bardzo wilgotne (kawałek przykleił mi się nawet do foremki, nie zapomnijcie więc wysypać przed pieczeniem wysypać jej mąką!), z intensywnie korzennym aromatem złamanym gorzkim, karmelowym posmakiem Guinnessa, który nie tylko świetnie smakuje, ale barwi też ciasto na głęboki, czekoladowy kolor.

* dlatego tak mało zdjęć, rano nie zdążyłam zrobić więcej:)

W misce wymieszaj wszystkie suche składniki.

Płynne składniki (mieszankę z piwem) wlej do dużej miski, wbij jajka i olej- ubij. Partiami, po 1/3, dokładaj suche składni, dokładnie mieszając po każdym etapie.

Gotową masę przelej do foremki wysmarowanej masłem i wysypanej mąką (proponuję krupczatkę). Piecz ok. 40 minut w 180 oC.

Ciasto wystudź w foremce, ozdób lukrem.

-->