Czytałam niedawno (w 100% moim zdaniem słuszną) opinię, że aby obrzydzić komuś brukselkę, wystarczy ją rozgotować. Polecam więc dziś prostą metodę na przygotowanie tych pysznych kapustek w bardzo szybki, trochę inny sposób.
Smażenie pozwala nie tylko zachować smak tych warzyw, ale i piękny zielony kolor- podkreślony rubinem żurawin i boczkowych skwarek.
- brukselka - 500 g
- wędzony boczek - 100 g
- szalotka - 1 szt
- oliwa - 3 łyżki (2+1)
- kolendra - 1/4 łyżeczki, mielona
- żurawina - 1 łyżka, suszona
- sól, pieprz - do smaku
Brukselki podziel na 2 lub 4 części. Na rozgrzaną patelnię wlej 2 łyżki oliwy, dorzuć poszatkowaną szalotkę oraz pokrojony w kostkę boczek- podsmaż. Wrzuć brukselki, dopraw solą (nie za dużo, boczek jest słony!), kolendrą i pieprzem. Smaż kilka minut, następnie kolejnych 5 minut pod przykryciem do momentu, aż warzywa staną się miękkie (ale wciąż al dente). Przed podaniem skrop brukselkę oliwą i posyp na wierzchu żurawiną.
boczek dopelnia smaku, fajny rpzepis, ja kupilam brukselke w lidlu a boczek na wage od kani.. no i wspolgralo, wiec polecam:)