Przepisy
Agaty

Kotleciki rybne z sosem krewetkowym

Obiady, Przepisy – blog kulinarny, Ryby & owoce morza
Opis

To danie najlepiej się udaje, jeśli akurat zostało Wam po wczorajszym obiedzie „trochę” nie zjedzonych ziemniaków- kotleciki najłatwiej formuje się bowiem z dobrze ostudzonego (najlepiej przez całą noc w lodówce) ziemniaczanego puree. Mieszam je ze zmiksowaną rybą o białym mięsie (łupaczem, dorszem, mintajem), odrobiną szalotki, zielonym groszkiem i koperkiem.

Małe kotleciki (formuję je łyżką do lodów, są wtedy takie same i równo się smażą) smażę na złoto i podaję z kremowym sosem z dodatkiem krewetek i pieczarek. Świetny zestaw!

Z podanych proporcji usmażycie (lub upieczecie) ok. 20 klopsików.

Rybę zmiksuj (przepuść przez maszynkę), połącz z puree ziemniaczanym. Dodaj groszek, koperek, jajko i bułke tartą. Wymieszaj, dopraw do smaku, odstaw do lodówki na kwadrans.

Na patelni rozgrzej olej, dłońmi uformuj małe kotleciki, smaż na złoto z obu stron.

Sos:

Pieczarki (wybierz naprawdę małe sztuki) usmaż na złoto na oleju. Zdejmij z patelni.

Dodaj pokrojony na ćwiartki ząbek czosnku i krewetki. Krótko obsmaż. Dodaj pieczarki, wlej śmietankę i gotuj na sporym ogniu, aż sos zgęstnieje. Dopraw do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Podawaj na ciepło z kotlecikami i cząstkami cytryny.

-->