Przepisy
Agaty

Kotleciki z ciecierzycy w tortilli (plus sos z awokado)

Przekąski, Przepisy – blog kulinarny, Sosy, Vege
Opis

Taka tortilla świetnie sprawdza się jako danie piknikowe. Wystarczy wziąć ze sobą kilka pszennych placków, do pojemników spakować warzywa, wcześniej usmażone kotleciki i ulubiony sos (czosnkowy lub np. z dodatkiem awokado).

Choć ja, muszę przyznać, najbardziej lubię taką „kanapkę” jeść na ciepło, podgrzaną np. na grillu.

Do środka możecie dodać warzywa: pomidory, cebulę, ogórki, liście świeżej mięty, a także ser czy kukurydzę. Wszystkie te smaki świetnie będą się ze sobą komponować.

Zmiksuj na gładką pastę, dodaj przyprawy, posiekaną kolendrę, zmiażdżony czosnek i mąkę.

Z masy formuj kotleciki, smaż na rozgrzanym oleju na brązowy kolor.

Awokado rozgnieć widelcem lub zmiksuj na gładki krem. Wymieszaj z jogurtem, zmiażdżonym czosnkiem i sokiem z limonki. Przypraw do smaku solą i pieprzem.

-->