Krem czekoladowy (z „kukułkową” nutą)
Czasami najprostsze rozwiązania są najlepsze. Może robić mus czekoladowy z ubijaniem na prze żółtek, z czekaniem na stężenie żelatyny, ale … można też znacznie prościej!
Potrzeba nam czekolady, śmietanki kremówki (30% wystarczy) i trochę likieru czekoladowego (choć możecie wykorzystać też karmelowy, kokosowy, kawowy czy inny o kremowych nutach). To właśnie dodatek likieru sprawia, że w kremie pojawiają się lekko pikantne nuty niczym w klasycznym cukierku- kukułce.
Kilka chwil miksowania i krem gotowy. Ba! Nie musi nawet koniecznie się schładzać- choć muszę przyznać, że po odstaniu godziny w chłodnym miejscu jest jeszcze lepszy.
Na wierzchu kremu czekoladowego znajdziecie warstwę czekoladowego ganache- rodzaju intensywnej w smaku, dość gęstej polewy. W zestawie z lekkim kremem smakuje doskonale!
Proporcje na 4-6 dużych porcji.
Świetny :) Aż mi ślinka pociekła na jego widok :)