Przepisy
Agaty

Krem czekoladowy (z „kukułkową” nutą)

Czekolada, Desery, Przepisy – blog kulinarny

krem czekoladowy (3)

Czasami najprostsze rozwiązania są najlepsze. Może robić mus czekoladowy z ubijaniem na prze żółtek, z czekaniem na stężenie żelatyny, ale … można też znacznie prościej!

krem czekoladowy (5)

Potrzeba nam czekolady, śmietanki kremówki (30% wystarczy) i trochę likieru czekoladowego (choć możecie wykorzystać też karmelowy, kokosowy, kawowy czy inny o kremowych nutach). To właśnie dodatek likieru sprawia, że w kremie pojawiają się lekko pikantne nuty niczym w klasycznym cukierku- kukułce.

krem czekoladowy (4)

Kilka chwil miksowania i krem gotowy. Ba! Nie musi nawet koniecznie się schładzać- choć muszę przyznać, że po odstaniu godziny w chłodnym miejscu jest jeszcze lepszy.

krem czekoladowy (6)

Na wierzchu kremu czekoladowego znajdziecie warstwę czekoladowego ganache- rodzaju intensywnej w smaku, dość gęstej polewy. W zestawie z lekkim kremem smakuje doskonale!

krem czekoladowy (7)

Proporcje na 4-6 dużych porcji.