„Steki” z kalafiora z sosem z boczniaków
Uwielbiam pieczone warzywa. Od marchewki po seler, wszystko co wychodzi z piekarnika jest lepsze. Nie inaczej sprawa ma się z kalafiorem. Upieczony jest wprost re-we-la-cyjny!
Osobiście, bardzo lubię skropić kalafior oliwą aromatyzowaną czosnkiem, tak przyprawiony staje się moim ulubionym warzywem na świecie! :) Dla koloru natomiast, dodałam kurkumę i taką oliwno-kurkumową pastą posmarowałam każdy kawałek warzywa, przed pieczeniem.
Wiem, że określenie „stek z kalafiora” wielu mięsożercom wyda się mocno naciągane, chodzi jednak o sposób podania- wykrojenie z główki kalafiora grubych na ok. 2 cm plastrów i podanie na talerz takich właśnie wegekotletów :)
Jeśli do ugotowania grzybowego sosu użyjcie śmietanki roślinnej, zamiast tej klasycznej, przygotujecie idealny wegański obiad!
Danie super:)
Sos grzybowy wyśmienity.
—–
boczniak przepisy