Przepisy
Agaty

Krem z dyni i soczewicy

Przepisy, Zupy
Opis

Taką właśnie zupą ratowałam się, gdy dopadło mnie strasznie przeziębienie. Miałam ochotę na danie, które prawdziwie mnie rozgrzeje i postawi na nogi.

aaa (13)

To taki prawie „eintopf”, gęste danie, które (jeśli dodamy mniej bulionu) możaby w zasadzie jeść widelecem, choć ja wybrałam wersję nieco rzadszą, podaną z kromką pachnącej czosnkiem grzanki.

aaa (11)

Garnek przykryj i gotuj na małym ogniu przez ok. 1 godzinę, co jakiś czas mieszając. Możesz dodać przecier pomidorowy, aby dodać odrobinę kwaśnej nuty. Przypraw do smaku, w razie konieczności dodaj nieco więcej bulionu/wody.

Przed podaniem możesz skropić porcję oliwą, ozdobić wiórkami parmezanu.

-->