Przepisy
Agaty

Pieczony filet z kurczaka z ziołową kruszonką

Mięso, Obiady, Przepisy – blog kulinarny
Opis

Ponieważ jestem wielką fanką przerabiania każdej ilości lekko czerstwego już pieczywa na grzanki z oliwą, postanowiłam pójść o krok dalej i zużyć resztki bułek na coś bardziej konkretnego.

DSC_0031

Danie okazało się strzałem w dziesiątkę, bo nie dość, że spożytkowałam zalegającą w szafce suchą bagietkę, to przygotowałam jeszcze filet z kurczaka w super chrupiącej kruszonce i to bez smażenia.

DSC_0035

Okazało się,  że tak przygotowana pierś jest cudowanie soczysta, a do tego (dzięki ziołowej warstwie) chrupiąca i pełna smaku. Gotowa w 15 minut, to prawdziwie expressowy obiad!

Pieczywo pokrój na kawałki, a następnie zmiksuj blenderem do uzyskania konsystencji okruchów. Dolej oliwę i zioła, a także sól do smaku. Wszystkie składniki ponownie zamiksuj i ułóż warstwą na kawałkach mięsa.

Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 oC, piecz ok. 15 minut, aż kruszonka na mięsie stanie się złota i chrupiąca.

Kruszonkę możesz doprawić także parmezanem lub czosnkiem.

-->