Przepisy
Agaty

Klopsiki mięsno-warzywne

Mięso, Obiady, Przepisy
Opis

Dodanie warzyw do pulpecików ma co najmniej dwie duże zalety. Po pierwsze sprawia, że klopsiki są przyjemnie wilgotne, po drugie- to doskonały sposób na przemycenie warzyw tym wszystkim, dla których ulubiona sałatka to … schabowy.

DSC_0431

Możecie przygotować do nich, tak zrobiłam to ja, sos pomidorowy lub śmietankowy z koperkiem, oba sprawdzą się znakomicie.

DSC_0438

Często dodaję tartą marchewkę też do smażonych czy zapiekanych klopsów, zawsze to trochę witamin więcej ;)

DSC_0439

Do dużego rondla (wysokiej patelni) nalej ok. 1-2 cm wody, dodaj liść laurowy i ziele angielskie, doprowadź do wrzenia. Ułóż kotleciki (nie powinny się stykać) i gotuj pod przykrywką ok. 20 minut. Gdy mięso będzie ugotowane, wyjmij pulpety, a do płynu pozostałego w garnku dodaj passatę pomidorową. Przypraw do smaku, doprowadź do wrzenia. Pulpety podawaj z sosem.

-->