Przepisy
Agaty

Krewetki marynowane w whisky

Dodatki, Kuchnie świata, Przekąski, Przepisy – blog kulinarny, Ryby & owoce morza, Święta
Opis

Kolejna propozycja na przyjęciowy „finger food” czyli przekąskę, do jedzenia której nie potrzebujemy sztućców. W takiej sytuacji wspaniale sprawdzają się wszelkie „szaszłyczki” czyli wszystko to, co nabite na szpadkę ułatwia nam konsumpcję na przyjęciu :)

sylw-21

Z takimi krewetkami ta naprawdę żadna praca! W miseczce przygotowujemy marynatę, wkładamy do niej krewetki, a przed samym podaniem smażymy, co zajmuje nie więcej niż pięć minut!

sylw-20

Marynata, jaką dziś polecam, jest  bardzo aromatyczna- to imbir, trochę czosnku i oczywiście gwiazda wieczoru- whisky, która nada krewetkom lekko słodkawą nutę i sprawi, że będą naprawdę pyszne- takie w sam raz na Sylwestra!:)

sylw-11

 

Po tym czasie nabij krewetki na patyczki do szaszłyków (jeśli chcesz ułatwić Gościom życie, usuń od razu ogonki). Na patelnię wlej kroplę oliwy i usmaż krewetki (niezbyt dług, aby nie były gumowate!). Pod koniec smażenia wlej na patelnię marynatę bez imbiru i czosnku) i smaż krótko na dużym ogniu, aby zgęstniała). Krewetki podawaj od razu, najlepiej na ciepło, ozdobione listkami pietruszki/kolendry.

-->