Kiedy marka Krakus zaproponowała mi współpracę i promowanie ich nowego produktu- koncentratu bulionu- naprawdę się ucieszyłam. Choć brzmi to może mało wiarygodnie, to najprawdziwsza prawda! :)
Bo naprawdę tak jest, że gdy pod ręką w kuchni mamy dobry bulion, granicą staje się tylko nasza wyobraźnia i, bądźmy szczerzy, zawartość lodówki. Risotto, ulubiona zupa, dobry sos do zrazów, a może paella? Możemy wszystko! Przy okazji, nie oszukujmy się, nie zawsze mamy czas na dlugie gotowanie wywaru. Wtedy nadchodzi Krakus, z pomocą!
Koncentraty bulionu są niezwykle łatwe w użyciu- wystarczy połączyć z gorącą wodą i możemy przejść do gotowania! Co więcej mnie do nich przekonuje? Skład: przeciery warzywne, barwnikiem jest karmel, a do tego żadnych zagęstników, konserwantów czy glutaminianu. Pozostaje przejść do gotowania!
Dziś w menu paella, w prostej, domowej wersji, do przygotowania z tego, co akurat mamy pod ręką -w mojej zamrażarce znalazły się krewetki, do tego dobry ryż, chlust wina i (naturalnie!) bulion. 20 minut później na obiad trafia obiad jak marzenie!
Składniki:
ryż - ok. 200 g (odmiana Arroz Bomba lub arborio)
koncentrat bulionu Krakus - 1 butelka, warzywny
cebula - 1 szt
papryka czerwona - 1 szt
chorizo - ok. 150 g
wino białe wytrawne - 1/3 szklanki
oliwa - do smażenia
wędzona papryka - 1/2 łyżeczki, ostra (lub do smaku)
krewetki - 250 g
groszek - 1/2 szklanki
cytryna - do podania
szafran - szczypta, opcjonalnie
Przygotowanie:
Paprykę i chorizo pokrój w ok. 1 cm kostkę. Drobno posiekaj cebulę.
Na patelni rozgrzej odrobinę oliwy, usmaż na niej chroizo. Dodaj cebulę i paprykę i podsmaż ok. 2 minuty.
Wsyp ryż i krótko przesmaż. Wlej wino, wymiesza i gotuj, aż wino odparuje. Dodaj wędzoną paprykę i groszek.
Koncentrat bulionu połącz z gorącą wodą (0,9 litra) . Do otrzymanego płynu dodaj opcjonalnie szafran. Wlej gorący bulion do ryżu, wymieszaj i zagotuj. Gotuj bez mieszania przez ok. 10 minut, aż ryż będzie prawie miękki.
Na wierzchu ułóż krewetki, zmniejsz ogień do minimum (nie mieszaj!). Przykryj patelnię pokrywką (lub folią aluminiową) i gotuj dalej na najmniejszym ogniu przez ok. 4 minuty. Odstaw paellę z ognia i pozostaw pod przykryciem na dodatkowe 2 – 3 minuty. Posyp natką, skrop oliwą, podawaj z cząstką cytryny.
Przepis
Paella z krewetkami
Składniki:
ryż - ok. 200 g (odmiana Arroz Bomba lub arborio)
koncentrat bulionu Krakus - 1 butelka, warzywny
cebula - 1 szt
papryka czerwona - 1 szt
chorizo - ok. 150 g
wino białe wytrawne - 1/3 szklanki
oliwa - do smażenia
wędzona papryka - 1/2 łyżeczki, ostra (lub do smaku)
krewetki - 250 g
groszek - 1/2 szklanki
cytryna - do podania
szafran - szczypta, opcjonalnie
Przygotowanie:
Paprykę i chorizo pokrój w ok. 1 cm kostkę. Drobno posiekaj cebulę.
Na patelni rozgrzej odrobinę oliwy, usmaż na niej chroizo. Dodaj cebulę i paprykę i podsmaż ok. 2 minuty.
Wsyp ryż i krótko przesmaż. Wlej wino, wymiesza i gotuj, aż wino odparuje. Dodaj wędzoną paprykę i groszek.
Koncentrat bulionu połącz z gorącą wodą (0,9 litra) . Do otrzymanego płynu dodaj opcjonalnie szafran. Wlej gorący bulion do ryżu, wymieszaj i zagotuj. Gotuj bez mieszania przez ok. 10 minut, aż ryż będzie prawie miękki.
Na wierzchu ułóż krewetki, zmniejsz ogień do minimum (nie mieszaj!). Przykryj patelnię pokrywką (lub folią aluminiową) i gotuj dalej na najmniejszym ogniu przez ok. 4 minuty. Odstaw paellę z ognia i pozostaw pod przykryciem na dodatkowe 2 – 3 minuty. Posyp natką, skrop oliwą, podawaj z cząstką cytryny.