Przepisy
Agaty

Kule mocy deluxe czyli bezcukrowe daktylowe pralinki

Boże Narodzenie, Ciasteczka, Desery, Dodatki, Przepisy
Opis

Po pełen zestaw sprawdzonych przepisów na Święta zapraszam do mojego eBooka Pyszne Święta– to 16 słodkich i 16 wytrawnych przepisów (pona 80 stron treści!) na idealne Boże Narodzenie! Książka jest jest w formie pdf, w ciągu sekundy więc znajdzie się na Twoim telefonie czy komputerze! Do kupienia TUTAJ! Smacznej lektury!

***

kule-mocy-de-lux-5

 

Wiem, że internet aż roi się od pomysłów na świąteczne prezenty „last minute”, takie które możemy przygotować gdy mamy kwadrans do wyjścia i w szafkach podstawowe, bożonarodzeniowe produkty (bakalie!). To właśnie jedna z takich propozycji. Absolutnie pyszna i apetyczna!

kule-mocy-de-lux-1

 

To wariacja na temat tak popularnych teraz „kuli mocy”- pralinek przygotowanych bez cukru, na bazie bakalii. Zwykle do ich zagęszczania używa się mielonych płatków owsianych lub wiórków kokosowych. Skoro t jednak wersja elegancka i świąteczna, postawiłam na mielone migdały.

kule-mocy-de-lux-6

Moje pralinki obtoczyłam w siekanych pistacjach, ciemnym kakao i liofilizowanych (suszonych) truskawkach. Dzięki temu mają prawdziwie świąteczne kolory!

kule-mocy-de-lux-3

Dodatki do „kul mocy” mogą być w zasadzie dowolne- różne gatunki orzechów, cynamon, wanilia, a nawet chrust alkoholu, w którym możemy uprzednio namoczyć bakalie. Podstawowy przepis to namoczone we wrzątku, a następnie zmiksowane daktyle, coś co masę zagęści (mielone płatki owsiane czy orzechy). Pozostałe dodatki są dowolne, zachęcam do eksperymentowania!

W blenderze z nasadką o ostrzach S zmiel drobno (na ok. 3-5 mm kawałki) nerkowce (lub mieszankę orzechów).

Przygotuj mielone migdały lub bardzo drobno (na mąkę) zmiel płatki owsiane.
Zmiksuj namoczone wcześniej daktyle (wodę odlej do szklanki), aż powstanie z nich gęsta i gładka masa.
Do mieszanki orzechowej dodaj daktyle, wanilię i wymieszaj. Dodaj migdały/ płatki owsiane aż masa  przestanie się kleić, ale nadal pozostanie plastyczna.
Gdyby masa okazała się zbyt suche – dolej odrobinę wody pozostałej po moczeniu daktyli.
Pralinki formuj w zwilżonych lub lekko natłuszczonych kroplą oleju dłoniach. Na jedną kulkę użyj około jednej łyżki masy.
Każdą obtocz w wybranych dodatkach np. w posiekanych pistacjach.

Schłódź w lodówce.

-->