Przepisy
Agaty

Śledzie z jabłkami i miodowym sosem

Boże Narodzenie, Przekąski, Przepisy, Ryby & owoce morza, Święta
Opis

sledz-w-sosie-miodowym-1

W moim domu, na Wigilię zawsze jadło się śledzie. Ja do nich „dorosłam” kilka lat temu i od tego czasu jestem fanką tych ryb. Bardzo lubię śledzie podawane ze słodką nutą, jak te po kaszubsku czy proponowane przeze mnie dziś- z chrupiącym jabłkiem i sosem z dodatkiem miodu.

sledz-w-sosie-miodowym-5

To taka trochę dekonstrukcja klasycznej sałatki ze śledziami, w której przecież i jabłka, i cebula zawsze znajdzie swoje miejsce. Pozwoliłam sobie podać je w trochę nowocześniejszej i bardziej odświętnej wersji.

sledz-w-sosie-miodowym-2

Do przygotowania tego dania użyłam matiasów (tych prawdziwych), jeśli nie macie do nich dostępu, inne dobre solone (i koniecznie wymoczone w zimnej wodzie, przed podaniem) śledzie też się nadadzą.

sledz-w-sosie-miodowym-4

 

Inne przepisy na śledzie znajdziecie TU :)

Cebulę pokrój w cienkie krążki, zalej na 3 minuty wrzątkiem. Odsącz (będzie delikatniejsza i miękka).

Jabłko (ze skórką) pokrój w „zapałki”- cienkie paseczki. Skrop sokiem z cytryny.

Na śledziach rozłóż jabłko i krążki cebuli. Oprósz świeżo mielonym pieprzem.

Przygotuj sos: ocet połącz z miodem i oliwą. Polej nim sałatkę. Ozdób piórkami koperku.  Sałatkę podawaj lekko schłodzoną.

 

-->