Przepisy
Agaty

Śledzie po kaszubsku

Boże Narodzenie, Dodatki, Przekąski, Przepisy – blog kulinarny, Ryby & owoce morza
Opis

sledzie-po-kaszubsku-6

Jeśli mam być szczera, naprawdę nie wiem, czy to akurat na Kaszubach najpopularniejszy sposób przyrządzania śledzi, jestem za to pewna- że mój ulubiony. Jeśli kupuje śledzie, to właśnie w ten sposób przygotowane: w słodko- kwaśnej, lekko pomidorowej zalewie z rodzynkami w środku.

sledzie-po-kaszubsku-4

Jeśli jednak chcę mieć pewność, że śledzie będą właśnie takie, jak lubię najbardziej- przygotowuję je w domu. To naprawdę proste!

sledzie-po-kaszubsku-2

Moje śledzie po kaszubsku na Wigilię już czekają w lodówce, tym bardziej nie mogę doczekać się już Świąt! :)

sledzie-po-kaszubsku-1

Śledzie namocz w zimnej wodzie, dokładnie odsącz ręcznikiem papierowy z nadmiaru wody.

Sos (może być lekko jeszcze ciepły) połącz z pokrojonymi na ok. 2 cm kawałki śledziami. Odstaw w chłodne miejsce, aby smaki dobrze się połączyły, najlepiej na minimum całą noc.

-->