Kulebiak z mięsnym nadzieniem
Kulebiak przywędrował do nas ze Wschodu. W wielu domach piecze się go właśnie teraz, na Wielkanoc. Farsz może być w nim przeróżny: warzywny, mięsny lub z rybą. Moja Mama (nauczona przez Prababcię) robi go z kapustą, jajkiem na twardo i dużą ilością koperku. Mój to poniekąd dzieło przypadku- miałam kawałek cielęciny i musiałam go w jakiś smaczny sposób wykorzystać. Padło na kulebiak właśnie.
Do ciasta zamiast kwaśnej śmietany dodałam mielony twarożek. Kilka dni później przeczytałam (w “Kuchni Neli”), że Aniela Rubinstein robiła tak samo- jaki to miły dla mnie zbieg okoliczności!
W przepisie skupię się na cieście krucho-drożdżowym, bo jest naprawdę świetne i rewelacyjnie nadaje się do tego rodzaju wypieków. Co więcej można je przygotować nawet dzień wcześniej i przechować w lodówce.
- ciasto:
- mąka pszenna - 250 g
- masło - 100 g
- cukier puder - 2 łyżeczki
- sól - 1/2 łyżeczki
- drożdże instant - 7 g
- kwaśna śmietana - 1/4 szklanki
- żółtko - 2 szt
- jajko - 2 szt
Farsz:
Przygotowałam go podobnie jak nadzienie do pierogów z mięsem. Ugotowane (lub upieczone mięso) zmieliłam z ugotowanymi warzywami: marchewką, pietruszką i selerem. Dolałam nieco wywaru pozostałego z gotowania mięsa z warzywami (nadzienie dzięki temu nie będzie suche). Wymieszałam go z fasolką szparagową, zielonym groszkiem, zieloną natka pietruszki, przesmażoną cebulką oraz jajkiem. Doprawiłam solą i pieprzem.
To tylko przykład, nadzienie może być w zasadzie dowolne!
Mąkę posiekaj z masłem, dodaj pozostałe składniki. Wyrabiaj do momentu, gdy ciasto stanie się jednolite i elastyczne. Wyrobione włóż na chwilę do lodówki (ja zostawiłam je w lodówce na noc). Ciasto rozwałkuj na kształt prostokąta na grubość ok. 0,5 cm. Wzdłuż dłuższego boku nałóż farsz, zawiń wzdłuż dłuższego boku, końce kulebiaka zawiń pod spód. Gotowy pieróg ułóż na papierze do pieczenia, posmaruj na wierzchu roztrzepanym jajkiem, piecz w temp. 180oC do momentu lekkiego zbrązowienia wierzchu.
-
Życzę smacznego! :)
O matko ! Moje dzieciaki zrobily totalne spustoszenie na talerzach, chociaz od zawsze sa niejadkami, nienawidza warzyw i pluja miesem. Przepis genialny ! Ledwo uchowalam ostatni kawalek dla meza jak wroci z pracy. SUPER !!!
-
Miód na serce! :)
Pierwszy raz spotykam się z tym, żeby ciasto drożdżowe wkładać do lodówki a nie w ciepłe miejsce do wyrosniecia. Jaki to ma cel?
-
To ciasto krucho-drożdżowe, stąd ta lodówka, żeby masło było zimne.
-
Teraz wszystko jasne. Dziękuję za fajny przepis i pozdrawiam :-)
-
Czy pieróg wypełniamy surowym mięsem czy można je wcześniej podsmażyć? Boję się, że może się mięso nie dopiec.
-
Możesz podsmażyć
Witam. Mam pytanie co do jajek. Do ciasta wbijamy 2 całe jajka i dwa żółtka? Czy żółtka są do posmarowania ciasta?
-
Wszystko do środka, do posmarowania proszę użyć dodatkowego jajka. Smacznego!
-
Dziękuję za odpowiedź. Wyszedł super. No może troszeczkę za dużo urósł w piekarniku i popękał,ale to pewnie moja wina bo dalem drożdży świeżych pewnie troche za dużo. Pozdrawiam.
-
Coś chyba z proporcjami nie tak bo ciasto się strasznie lepi i żeby je wyrobic trzeba wsypac prawie drugie tyle mąki
-
Mam to samo :(
-
Jednak sprobowalam dokonczyc. Nie podsypuwalam duzo i uformowalam placek. Zwinelam strudle i upieklam. Matko,! W zyciu nie jadlam czegos takiego. Drozdzowe a kruche. Pycha! A nadzienie dalam ser zolty, sos smietanowy z porem, kawalkami karkowki i pieczarkami. Do tego kawalki ziemniakow. W ciasto wrzucilam ziola prowansalskie i pozypalam po wierzchu farszu. Mniam… Dlugo nie postoi ;)
-
Szalenie się cieszę, że przepis się sprawdził!
-
-
-
Super przepis. Robiłam wiele razy, z różnymi farszami i zawsze się udaje.
Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi
właśnie szukałam takiego przepisu zostało mi mięso z rosołu i warzywa na pewno będzie prima