Przepisy
Agaty

Kurczak pieczony z warzywami

Drób, Mięso, Obiady, Przepisy
Opis

kurczak pieczony z warzywami (7)

Jeśli chodzi o obiady przygotowywane w trakcie tygodnia pracy, nie ma to jak coś jednogarnkowego. Nie musi to być jednak zupa czy gulasz.

kurczak pieczony z warzywami (5)

Pieczony kurczak ( a w zasadzie podudzia- bo pieką się naprawdę szybko, a dodatkowo mają dobre mięso), do tego ziemniaki i warzywa. Do piekarnika i po 40 minutach (w trakcie których można sobie odpocząć!), obiad ląduje na stole.

Całość przygotujcie wcześniej, a przed obiadem tylko hyc- do pieca!

kurczak pieczony z warzywami (2)

kurczak pieczony z warzywami (3)

Dodatki wybierać możecie w zależności od zasobów lodówki i pory roku- u mnie to papryka, pieczarki, czerwona cebula, możecie dodać jednak ziemniaki, marchewkę, korzeń pietruszki, cukinię czy nawet kolby kukurydzy. Eksperymentujcie śmiało! :)

kurczak pieczony z warzywami (1)

Kurczaka przypraw solą i pieprzem, włóż do foliowego woreczka (lub miski), dopraw pokrojonym czosnkiem, oliwą, octem i miodem. Pozostaw w chłodnym miejscu na minimum godzinę.

Paprykę oczyść, pokrój na ćwiartki. Pieczarki przepołów, cebulę pokrój na ósemki. Warzywa skrop oliwą, dopraw solą i pieprzem.

Mięso i warzywa ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Całość możesz skropić marynatą pozostałą po bejcowaniu kurczaka. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 oC na ok. 45 minut.

 

-->