Jeśli chodzi o obiady przygotowywane w trakcie tygodnia pracy, nie ma to jak coś jednogarnkowego. Nie musi to być jednak zupa czy gulasz.
Pieczony kurczak ( a w zasadzie podudzia- bo pieką się naprawdę szybko, a dodatkowo mają dobre mięso), do tego ziemniaki i warzywa. Do piekarnika i po 40 minutach (w trakcie których można sobie odpocząć!), obiad ląduje na stole.
Całość przygotujcie wcześniej, a przed obiadem tylko hyc- do pieca!
Dodatki wybierać możecie w zależności od zasobów lodówki i pory roku- u mnie to papryka, pieczarki, czerwona cebula, możecie dodać jednak ziemniaki, marchewkę, korzeń pietruszki, cukinię czy nawet kolby kukurydzy. Eksperymentujcie śmiało! :)
Składniki:
podudzia kurczaka - 8 szt
oliwa - 2 + 1 łyżki
czosnek - 2 ząbki
ocet balsamiczny - 2 łyżeczki
miód - 1 łyżeczka
papryka czerowna - 1 szt
papryka żółta - 1 szt
cebula czerwona - 2 szt
pieczarki - ok. 1 szt
sól, pieprz -
Przygotowanie:
Podałam proporcje przykładowe, nic nie stoi bowiem na przeszkodzie, by upiec miej mięsa/więcej warzyw lub odwrotnie.
Kurczaka przypraw solą i pieprzem, włóż do foliowego woreczka (lub miski), dopraw pokrojonym czosnkiem, oliwą, octem i miodem. Pozostaw w chłodnym miejscu na minimum godzinę.
Paprykę oczyść, pokrój na ćwiartki. Pieczarki przepołów, cebulę pokrój na ósemki. Warzywa skrop oliwą, dopraw solą i pieprzem.
Mięso i warzywa ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Całość możesz skropić marynatą pozostałą po bejcowaniu kurczaka. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 oC na ok. 45 minut.
Przepis
Kurczak pieczony z warzywami
Składniki:
podudzia kurczaka - 8 szt
oliwa - 2 + 1 łyżki
czosnek - 2 ząbki
ocet balsamiczny - 2 łyżeczki
miód - 1 łyżeczka
papryka czerowna - 1 szt
papryka żółta - 1 szt
cebula czerwona - 2 szt
pieczarki - ok. 1 szt
sól, pieprz -
Przygotowanie:
Podałam proporcje przykładowe, nic nie stoi bowiem na przeszkodzie, by upiec miej mięsa/więcej warzyw lub odwrotnie.
Kurczaka przypraw solą i pieprzem, włóż do foliowego woreczka (lub miski), dopraw pokrojonym czosnkiem, oliwą, octem i miodem. Pozostaw w chłodnym miejscu na minimum godzinę.
Paprykę oczyść, pokrój na ćwiartki. Pieczarki przepołów, cebulę pokrój na ósemki. Warzywa skrop oliwą, dopraw solą i pieprzem.
Mięso i warzywa ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Całość możesz skropić marynatą pozostałą po bejcowaniu kurczaka. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 oC na ok. 45 minut.
Super przepis na pyszny i zdrowy posiłek.
Inne sprawdzone przepisy są też na stronie:
http://www.dobrydrob.pl/przepisy/