Przepisy
Agaty

Śniadaniowa bułka pszenna

Pieczywo, Przepisy – blog kulinarny, Śniadania
Opis

bułka pszenna (3)

Śniadanie od razu smakuje inaczej (lepiej!), kiedy na stole czeka na nas świeże pieczywo.

bułka pszenna (4)

Z dzisiejszego przepisu przygotować możecie dużą (taką na całą blachę!) porcję chlebka lub zaplecionej na kształt chałki dużej „buły”. Doskonale sprawdzi się jednak także w formie małych bułeczek- otrzymacie ich ok. 10.

bułka pszenna (2)

Chlebek najlepszy jest zaraz po upieczeniu, choć i tak przez kolejne 2 dni będzie naprawdę pyszny!

bułka pszenna (5)

Masło rozpuść, ostudź.

Pozostałe składniki- mąkę, sól, jajko, masło włóż do dużej misy. Dodaj rozczyn drożdży. Zagnieć gładkie, elastyczne ciasto (najwygodniej robić to robotem kuchennym wyposażonym w „hak”).

Miskę z zagniecionym ciastem przykryj folią spożywczą, odstaw do wyrośnięcia. Po pół godzinie uderz pięścią, aby ciasto opadło i ponownie odstaw na godzinę.

Po tym czasie uformuj kształt np. chałki. Ostaw do wyrośnięcia (przykryte np. ściereczką) na pół godziny.

Wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 0C i piecz ok. 45 minut (małe bułeczki ok. 20 minut).

-->