Przepisy
Agaty

Makaron w sosie dyniowym z szynką parmeńską

Makarony, Przepisy
Opis

Jakie to szczęście, że miałam w zamrażarce woreczek pełen pieczonej dyni, a jeszcze większe- że znalazłam w sklepie mrożoną, pociętą w zgrabną kosteczkę. Nie grozi mi już niedobór!

wt (1)

To przepis na bardzo pożywne danie, z gęstym, kremowym sosem. Dodałam do niego wszystko, co włoskie: prosciutto, mascarpone, parmezan, oliwę i pastę (makaron), oczywiście.

wt (47)

Miseczka takiego makaronu na pewno Was rozgrzeje. Jako ozdobę proponuję dodać do każdej porcji kilka usmażonych na oliwie listów szałwii. Jej aromat świetnie komponuje się z dynią!

Dodaj mascarpone oraz tarty parmezan. Wymieszaj, dopraw do smaku. Jeśli sos jest zbyt gęsty, dolej nieco wody.

Sos podawaj z ugotowanym w osolonej wodzie makaronem (sugeruję tagliatelle), dodatkowo możesz skropić go oliwą i oprószyć świeżo mielonym pieprzem.

-->