Przepisy
Agaty

Makaron w sosie pomidorowym z oliwkami i fetą

Makarony, Obiady, Przepisy
Opis

DSC_0806 (7)

Kiedy nie mam czasu na gotowanie, a jestem potwornie głodna, zwykle robię makaron. Bo go uwielbiam, kilka paczek mam zawsze w domu, a sos… to już kwestia aktualnej zawartości lodówki.

DSC_0804 (8)

Ta porcja połączyła w sobie smaki Włoch i Grecji. Słodycz pomidorów świetnie współgra ze słonymi nutami fety oraz oliwek. A do tego te kolory! Czerwień, zieleń, biel. Wakacje.

DSC_0801 (9)

Cebulę obierz i drobno posiekaj, razem z rozgniecionym czosnkiem zeszklij na oliwie. Dodaj pomidory, dopraw do smaku solą, pieprzem i melasą (cukrem). Doprowadź do wrzenia, dodaj oliwki (całe lub pokrojone, ja najczęściej rozgniatam je w palcach).

Sos połącz z makaronem. Każdą porcję posyp pokruszonym serem, posyp listkami bazylii i świeżo mielonym pieprzem. Możesz dodatkowo skropić odrobiną oliwy.

-->