Przepisy
Agaty

Śliwki zapiekane z porto i miodem

Desery, Owoce, Przepisy
Opis

DSC_0835

Wiem, że bywają lepsze momenty na przygotowanie dań ze śliwek niż lipiec, potraktujcie go więc jako inspirację na jesień ;)

DSC_0831

Kiedy szykowałam się do jego przygotowania, w roli głównej wystąpić miały figi. Nie udało mi się jednak ich kupić, zastąpiły je więc (godnie!) śliwki.

DSC_0870

Deser najlepiej przygotować i podawać gdy owoce są jeszcze lekko ciepłe, sos staje się wtedy gęsty i doskonale łączy się z kremowym jogurtem.

Śliwki przekrój na pół, usuń z nich pestki. Owoce ułóż skórką do dołu na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Polej porto i miodem, obsyp orzeszkami. Na każdą połówkę połóż kawałeczek masła. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 oC, piecz ok. 15 minut, aż owoce będą miękkie, ale nie kompletnie rozgotowane.

Do miseczek włóż jogurt, na wierzch ułóż lekko ciepłe owoce, polej sosem jaki powstał przy pieczeniu (ścianki szklanych pucharków dodatkowo ozdobiłam płynnym miodem).

-->