Przepisy
Agaty

Portugalskie mleczne bułeczki

Pieczywo, Przepisy
Opis

DSC_0838 (3)

Pewnie nie będę zbyt oryginalna jeśli powiem, że mam słabość do świeżych, jeszcze ciepłych bułeczek. Takich pachnących, podjadanych w najlepszej wersji z kawałkiem zimnego masła (takie miękkie smakuje już zupełnie inaczej, prawda?).

DSC_0845 (2)

Przepis znalazłam na blogu Agnieszki. To podobno portugalska specjalność. A że ja Portugalię szczerze uwielbiam i bułeczki wyjątkowo przypadły mi do gustu. Są miękkie, świeże nawet następnego dnia. Doskonałe.

DSC_0827 (5)

W dużej misce wymieszaj mąkę, żółtka, cukier, sól i wanilię, dodaj mleko i wyrób gładkie, elastyczne ciasto (najłatwiej zrobić to hakiem miksera). W razie konieczności dodaj nieco więcej mąki. Miskę przykryj folią spożywczą, odstaw na godzinę w ciepłe miejsce.

Po tym czasie podziel ciasto na 10 porcji po ok. 100 g każda. Uformuj bułeczki, ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj ściereczką i ostaw na kolejne 30 minut w ciepłe miejsce.

Wierzch bułeczek posmaruj roztrzepanym jajkiem, możesz dodatkowo posypać grubym cukrem.

Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 oC, piecz ok. 20 minut, aż będą rumiane.

-->