Szalenie mnie cieszy, że i w kraju nad Wisłą dostać można coraz częściej naprawdę dobrej jakości owoce morza. Oczywiście nic nie przebije smaku świeżo złowionego kalmara, jedzonego w nadmorskiej restauracji, jednak i w domowym zaciszu przygotować sobie możemy iście królewską ucztę.
Tym razem do gotowania użyłam imponujących rozmiarów małży nowozelandzkich i rozkosznych sercówek. W opisie przygotowania dania wyjaśniam dokładnie jak postępować z małżami mrożonymi i surowymi.
Sos wybrałam klasyczny, z małym odstępstwem jednak. Jest szalotka, oliwa, masło i natka. Jednak zamiast białego wina- wytrawny, o lekko słodkim aromacie polski cydr. Wyśmienity!
Wybierajcie jednak cydr rozważanie, najlepszy jest naturalny, nie dosładzany, o winnym smaku.
Składniki:
małże nowozelandzkie - 1/2 kg
sercówki - 1/2 kg
cydr - 200 ml, wytrawny
szlotka - 2 szt
czosnek - 1 ząbek
natka pietruszki - 1 pęczek
masło - 2 łyżki, zimne
bagietka - do podania
Przygotowanie:
Świeże małże wyłóż na durszlak, posegreguj wyrzucając sztuki z otwartą lub ukruszoną skorupką (wszystkie muszą być szczelnie zamknięte). Umyj dokładnie pod bieżącą wodą używając ostrej gąbki lub szczoteczki.
Do dużego garnka wlej oliwę, dodaj masło oraz pokrojony w cienkie plasterki czosnek oraz poszatkowaną cebulę. Zeszklij, uważając by nie zbrązowiały. Dolej cydr, odparuj gotując na dużym ogniu przez 2-3 minuty, wrzuć muszle. Przykryj i gotuj do momentu, aż wszystkie małże się otworzą (zamknięte sztuki należy wyrzucić), około 3 minut, co jakiś czas potrząsając garnkiem. Wyłącz, dodaj masło i natkę. Podawaj od razu (najlepiej ze świeżą bagietką).
Jeśli używasz muszli mrożony, pozwól im odmrozić się wolno, w lodówce. Przepłucz wodą, oczyść skorupki. Dalej postępuj jak ze świeżymi.
Przepis
Małże nowozelandzkie i sercówki z cydrem
Składniki:
małże nowozelandzkie - 1/2 kg
sercówki - 1/2 kg
cydr - 200 ml, wytrawny
szlotka - 2 szt
czosnek - 1 ząbek
natka pietruszki - 1 pęczek
masło - 2 łyżki, zimne
bagietka - do podania
Przygotowanie:
Świeże małże wyłóż na durszlak, posegreguj wyrzucając sztuki z otwartą lub ukruszoną skorupką (wszystkie muszą być szczelnie zamknięte). Umyj dokładnie pod bieżącą wodą używając ostrej gąbki lub szczoteczki.
Do dużego garnka wlej oliwę, dodaj masło oraz pokrojony w cienkie plasterki czosnek oraz poszatkowaną cebulę. Zeszklij, uważając by nie zbrązowiały. Dolej cydr, odparuj gotując na dużym ogniu przez 2-3 minuty, wrzuć muszle. Przykryj i gotuj do momentu, aż wszystkie małże się otworzą (zamknięte sztuki należy wyrzucić), około 3 minut, co jakiś czas potrząsając garnkiem. Wyłącz, dodaj masło i natkę. Podawaj od razu (najlepiej ze świeżą bagietką).
Jeśli używasz muszli mrożony, pozwól im odmrozić się wolno, w lodówce. Przepłucz wodą, oczyść skorupki. Dalej postępuj jak ze świeżymi.
Do dużego garnka wlej oliwę, dodaj masło oraz pokrojony w cienkie plasterki czosnek oraz poszatkowaną cebulę. Zeszklij, uważając by nie zbrązowiały. Dolej cydr, odparuj gotując na dużym ogniu przez 2-3 minuty, wrzuć muszle. Przykryj i gotuj do momentu, aż wszystkie małże się otworzą (zamknięte sztuki należy wyrzucić), około 3 minut, co jakiś czas potrząsając garnkiem. Wyłącz, dodaj masło i natkę. Podawaj od razu (najlepiej ze świeżą bagietką).
Jeśli używasz muszli mrożony, pozwól im odmrozić się wolno, w lodówce. Przepłucz wodą, oczyść skorupki. Dalej postępuj jak ze świeżymi.
-->
Chcesz być na bieżąco z moimi przepisami?
Zapisz się do newslettera i jako pierwszy odbierz smakowite przepisy!
Czy te małże są sprowadzane z Nowej Zelandii ? Nigdy nie spotkałam się z małżami nowozelandzkimi wiec pytam . Gdzie je można kupić ? Mrożone czy świeże?
Wydaje mi się trochę szalone i mało ekologiczne sprowadzanie małży aż z Nowej Zelandii do Polski…