Przepisy
Agaty

Małże nowozelandzkie i sercówki z cydrem

Kuchnie świata, Obiady, Przepisy, Ryby & owoce morza
Opis

Szalenie mnie cieszy, że i w kraju nad Wisłą dostać można coraz częściej naprawdę dobrej jakości owoce morza. Oczywiście nic nie przebije smaku świeżo złowionego kalmara, jedzonego w nadmorskiej restauracji, jednak i w domowym zaciszu przygotować sobie możemy iście królewską ucztę.

małże z cydrem (2)

Tym razem do gotowania użyłam imponujących rozmiarów małży nowozelandzkich i rozkosznych sercówek. W opisie przygotowania dania wyjaśniam dokładnie jak postępować z małżami mrożonymi i surowymi.

małże z cydrem (4)

Sos wybrałam klasyczny, z małym odstępstwem jednak. Jest szalotka, oliwa, masło i natka. Jednak zamiast białego wina- wytrawny, o lekko słodkim aromacie polski cydr. Wyśmienity!

małże z cydrem (1)

Wybierajcie jednak cydr rozważanie, najlepszy jest naturalny, nie dosładzany, o winnym smaku.

Do dużego garnka wlej oliwę, dodaj masło oraz pokrojony w cienkie plasterki czosnek oraz poszatkowaną cebulę. Zeszklij, uważając by nie zbrązowiały. Dolej cydr, odparuj gotując na dużym ogniu przez 2-3 minuty, wrzuć muszle. Przykryj i gotuj do momentu, aż wszystkie małże się otworzą (zamknięte sztuki należy wyrzucić), około 3 minut, co jakiś czas potrząsając garnkiem. Wyłącz, dodaj masło i natkę. Podawaj od razu (najlepiej ze świeżą bagietką).

Jeśli używasz muszli mrożony, pozwól im odmrozić się wolno, w lodówce. Przepłucz wodą, oczyść skorupki. Dalej postępuj jak ze świeżymi.

 

-->