Przepisy
Agaty

O włoskich smakach i pysznym konkursie

Dodatki, Konkursy i Testy, Kuchnie świata, Pieczywo, Pizza, Przekąski, Przepisy – blog kulinarny
Opis

Zastanawiałam się chwilę nad tematem i z całą pewnością mogę ogłosić, że nie znam osoby, która nie lubiłaby kuchni włoskiej! Nie ma się z resztą co dziwić: słodkie pomidory, pachnąca bazylia, dobry ser. Czego więcej, no może oprócz kilku promieni słońca i kropelki wina, trzeba do szczęścia?!

galbai calzone (4)
Ponieważ sama jestem wielką fanką śródziemnomorskich smaków, a makron mogę jeść codziennie, z przyjemnością nawiązałam współpracę z marką Galbani, bo to o ich mozzarelli mówić będziemy.

galbai calzone (1)

Jeśli firma produkuje coś od ponad 130 lat, zakładam, że robi to naprawdę dobrze. Jeśli macie więc ochotę na oryginalny, włoski smak, to właśnie powinien być Wasz pierwszy wybór.

Żeby jednak nie pozostawać gołosłowną i pozwolić poznać „na żywo” wszystkie walory tego mlecznego sera, serdecznie zapraszam na włoskie spotkanie, które już 12 sierpnia w Warsztatach Kuchni Agaty.

galbai calzone (5)Spośród pozostawionych w komentarzach odpowiedzi, wybiorę 4, których autorów zaproszę do wspólnego gotowania (o którym nakręcimy film!) z marką Galbani. Wystarczy, że opiszecie swoje ulubione włoskie danie. Czekam do 07.08 br (do godz. 24:00). Czas start!

galbani 2

A poniższy przepis na calzone nadziewane grillowaną cukinią, papryką, oliwkami i mozzarellą (oczywiście!) potraktujecie jako moją  inspirację :)

Piekarnik rozgrzej do 230 oC.

Farsz: Cukinię pokrój na cienkie wstążki (obieraczką do warzy lub na mandolinie). Skrop oliwą i smaż na patelni grillowej. Usmaż też cienko pokrojoną paprykę. Warzywa włóż do miski, połącz z wyciśniętym ząbkiem czosnku, rozdrobnionymi oliwkami i pokrojoną w kostkę mozzarellą. Dodaj zioła, przecier i ocet, przypraw do smaku. Ostudź.

Ciasto rozwałkuj na grubość ok 0,5 cm. Wykrawaj spore okręgi. Na środek każdego nałóż porcję farszu. Zlep brzegi (niczym w klasycznych pierogach. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch posmaruj roztrzepanym jajkiem (opcjonalnie) i ukośnie natnij. Piecz do momentu zarumienienia ciasta, ok. 15 minut.

-->