Mam coś dla Was czyli grillowy konkurs !
Skoro już tak rozpisałam się o zaletach moich nowych sprzętów (grilla & parasola gazowego), wielkim nietaktem z mojej strony byłoby nie przygotować prezentu także dla Was!
Niniejszym ogłaszam więc konkurs, na który zgłoszenia słać możecie do północy, 24.08.br., każdy może wysłać jedno zgłoszenie.
Do wygrania wspomniany wyżej świetny grill gazowy, idealny dla każdego fana letnich przysmaków BBQ!
Zadanie konkursowe przygotowałam, jak mi się zdaje, bardzo przyjemne. Prześlijcie proszę w komentarzu pod tym postem, przepis na ulubione danie z grilla oraz opiszcie, w kilku zdaniach, Wasz wymarzony dzień przy nim spędzony. Dodatkowo na adres konkurs [at] kuchniaagaty.pl podsyłać możecie swoje grillowe zdjęcia, jako załączniki do zgłoszeń w komentarzu.
Ps. W formularzu przesyłania komentarzy podawajcie proszę adresy e-mail (w wyznaczonym okienku), żebym mogła skontaktować się ze zwycięzcami!
Najbardziej lubię grillować nad morzem , pod domkiem w krórym mieszkam .
Zawsze wtedy smażymy kiełbaski i rybkę np. łososia albo pstrąga .
Łosoś z grilla
Składniki :
2 dzwonka łososia
4 łyżki oliwy z oliwek
50 ml białego wytrawnego wina
10 czarnych oliwek pokrojonych na pół
50 g masła
1 łyżka soku z cytryny
sól , pieprz
1 . Dzwonka łososia posypać sola , pieprzem , skropić sokiem z cytryny i wysmarować oliwą .
2 . Dzwonka położyć na rozgrzanym grillu i smażyć 3 minuty z każdej strony .
Następnie przełożyć łososia na bok grilla , żeby się nie przypalił .
3 . Sos : do rondelka wlać wino , gotować przez minutę .
Następnie dodać oliwki , masło i gotować jeszcze przez 3 minuty , doprawić .
4 . Łososia przełożyć na talerz i polać sosem z rondelka .
« poprzedni wpisnastępny wpis »
niedziela, 01 grudnia 2013
Pstrąg grillowany w bekonie
Składniki na 2 porcje :
2 pstrągi
4 cienkie plastry wędzonego boczku
ząbek czosnku
cytryna
łyżka posiekanej natki pietruszki
łyżeczka masła
sól , pieprz
Pstrąg grillowany w bekonie
1 . Pstrągi natrzeć od zewnątrz i wewnątrz solą oraz pieprzem .
Czosnek pokroić na plasterki , a cytrynę na ćwiartki .
2 . Miękkie masło wymieszać z natką pietruszki i czosnkiem .
Przygotowane wcześniej ćwiartki cytryny oraz ziołowe masło włożyć do środka pstrągów .
3 . Ryby owinąć dookoła plastrami boczku i piec na rumiano z obu stron na rozgrzanym grillu lub patelni grillowej – łącznie ok. 15 minut .
Lubię też :
Pierś z kurczaka po śródziemnomorsku
« poprzedni wpisnastępny wpis »
czwartek, 20 grudnia 2012
Pierś z kurczaka po śródziemnomorsku
Składniki :
4 piersi kurczaka
4-5 łodyg świeżej bazylii
40 g zielonych oliwek , bez pestek
1 – 2 filety z sardeli
pieprz kajeński
2 łyżki oliwy z oliwek
świeżo zmielony , kolorowy pieprz
1 . Łodygi bazylii opłukać i osuszyć . Oderwać listki z gałązek i posiekać .
2 . Oliwki osączyć na sicie .
Oliwki i sardele posiekać i przełożyć do salaterki , doprawić pieprzem kajeńskim , skropić oliwą .
Dodać listki bazylii i starannie wymieszać składniki .
3 . Umyć pierś kurczaka pod bieżącą , zimną wodą , osuszyć .
Przełożyć mięso na rozgrzany grill i grillować 10 – 15 minut .
4 . Usmażone mięso posmarować przygotowaną marynatą .
Posypać kolorowym pieprzem .
i Greckie szaszłyki
a, 23 listopada 2011
Greckie szaszłyki
Składniki na 4 porcje :
podwójna pierś kurczaka
olej
Marynata :
1/2 szklanki oliwy z oliwek
1/2 szklanki białego wina
ząbek czosnku
łyżeczka oregano
Sos :
szklanka jogurtu naturalnego
3 ząbki czosnku
łyżka oliwy
sól , pieprz
Wymieszać składniki marynaty i zalać nią pokrojone w kostkę mięso . Odstawić na godzinę do lodówki .
Nadziać mięso na patyczki , usmażyć na oleju . Połączyć składniki sosu .
Szaszłyki podawać z sosem .
Pozdrawiam :)