Mięsożercy, to jest książka dla Was! („Mięso pyszne i soczyste”- recenzja)
Dziś słów kilka o książce, z której korzystam naprawdę często, czytam ją też dla zwykłej przyjemności, bo to prawdziwa skarbnica wiedzy. Serio!
Tytuł moim zdaniem dość średni, w każdym razie niezbyt kuszący: „Mięso pyszne i soczyste”. W oryginale brzmi inaczej („The Cook & The Butcher”/ „Kucharz i Rzeźnik”) i nieco lepiej odnosi się do zawartości. Książka bowiem to nie tylko przepisy, jak przygotować idealną porcję mięsa. To także zestaw porad rzeźnickich, udzielanych przez wymienionych z imienia i nazwiska mistrzów tej sztuki.
Z jej stron dowiemy się, jak porcjować mięso, jakie części najlepiej sprawdzają się do gotowania poszczególnych dań, poznamy w końcu praktyczne wskazówki jak obrabiać, kroić, mielić wołowinę, wieprzowinę, cielęcinę, aż w końcu jagnięcinę.
Książka jest przy tym niezwykle dopracowana graficznie, już jej oglądanie powoduje wzmożoną pracę ślinianek, wywołuje pragnienie błyskawicznego sprintu do kuchni i wrzucenia na patelnię porcji porterhouse’a lub choćby dorodnego hamburgera. Dodam tylko, że za zdjęcia odpowiada fotograf z drużyny Marthy Stewart, więc o estetykę zdjęć nie musicie się martwić, jest na najwyższym poziomie.
To właśnie z niej korzystałam przygotowując polędwicę z masłem parmezanowym (przepis TU). Przepisów książka zawiera wiele dziesiątek, każdy jest zdecydowanie wyjątkowy i ekstremalnie apetyczny!
***
Brigit Binns, „Mięso pyszne i soczyste”, 191 str.
Wyd. Buchmann, Warszawa 2012
Ja znam tę książkę i całkowicie podzielam zachwyt Agaty. Mnóstwo ciekawych, bardzo przydatnych informacji.