Przepisy
Agaty

Kardamonowy placek ze śliwkami

Ciasta, Przepisy
Opis

To już pewnie ostatnie dni jesieni i niedługo przywitamy białą zimę. Aby jednak cieplej na serduszkach się zrobiło, proponuję pachnące kardamonem ciasto ze śliwkami.

Żeby trochę je urozmaicić, wierzch posypałam uprażonymi orzeszkami piniowymi, a chętni mogli również polać swoją porcję odrobiną słodkiej śmietanki. Jednak i bez tych dodatków ciasto jest przepyszne!

Placek najlepszy jest moim zdaniem dzień po upieczeniu, staje się wtedy jeszcze bardziej wilgotny i aromatyczny.

 

W rondelku rozpuść 50 g masła z brązowym cukrem i miodem. Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia. Wlej rozpuszczone masło z cukrem, ułóż na nim połówki śliwek rozcięciem do dołu.

Masło zmiksuj z cukrem na puszystą masę. Wbijaj po jednym jajku, zmiksuj. Mąkę wymieszaj z solą, proszkiem do pieczenia, kardamonem i cynamonem. Ciągle miksując masło dodawaj na zmianę część mąki i mleko. Mieszaj, aż ciasto będzie gładkie. Wyłóż je na owoce.

Ciasto piecz przez ok. 1 godz. w temp. 180 oC, przed wyjęciem ciasta z foremki odczekaj 15 minut.

-->