Przepisy
Agaty

Miodowe ciasto z karmelizowanymi gruszkami

Ciasta, Przepisy – blog kulinarny
Opis

W życiu tylko raz zrobiłam tort, a właściwie „tort” bo nie jestem nawet pewna czy tort szwardzwaldzki można tortem nazwać, skoro nie ma w nim kremu tylko bita śmietana. To tak na marginesie.

Chodzi mi o to, że miałam wielką ochotę na typowy, przekładany maślano-budyniowym kremem Tort. I ochotę mam nadal, bo tortu nie upiekłam. Tylko ciasto z gruszkami.

I nie żałuję, bo ciasto okazało się przepyszne, a karmelizowane gruszki miałam ochotę jeszcze gorące zlizać prosto z patelni- tak pięknie pachniały!

Reasumując: jak znam życie, to miodowe ciasto pojawi się na moim stole jeszcze nie raz. A tort musi poczekać.

Przepis pochodzi od Marthy Stewart.

Na patelni rozgrzać przez ok. 2 minuty masło z cukrem. Dołożyć gruszki pokrojone w plastry o grubości ok. 5 mm, smażyć od czasu do czasu mieszając przez ok. 15 minut. Wlać miód i podsmażać przez kolejne 4 minuty. Ciepłe owoce z sosem przełożyć na ostudzone ciasto. Wierzch można posypać uprażonymi płatkami migdałów (dodałam także trochę posiekanego kandyzowanego imbiru).

Można podawać z bardzo lekko osłodzoną bitą śmietaną.

-->