Przepisy
Agaty

Babunia Smith czyli o cieście z jabłkami

Ciasta, Przepisy
Opis

Kupiłam jabłka, które niestety okazały się tak winne, że nie miałam żadnej przyjemności w ich jedzeniu na surowo. A że do upieczenia ciasta nikt nie musi namawiać mnie dwa razy, przeszukałam internet i już za godzinę na stole pojawiło się cynamonowe ciasto ze wspomnianymi jabłkami Granny Smith (w wolnej chwili poczytajcie o ich historii na wikipedii, serio).

Szarlotka okazała się bardzo wilgotna i aromatyczna. Upiekłam ją z podwójnej porcji składników w tortownicy o średnicy 25 cm, podałam z sosem waniliowym.

Ciasta miało okazję spróbować w sumie 10 osób i (będę nieskromna…) wszystkim smakowało, prawda? :)

Przepis pochodzi z TEJ strony.

Foremkę wysmarować masłem i obsypać odrobiną mąki, przelać do niej ciasto. Na wierzchu ułożyć obrane, pokrojone jabłka. Wierzch obsypać brązowym cukrem (można dodać także jeszcze szczyptę cynamonu). Piec w temp. ok. 200 oC przez 30 minut.

-->