W tym roku praktykuję jako pomocnik Świętego Mikołaja i już od jakiegoś czasu w moim elfickim warsztacie przygotowuję najlepsze prezenty na świecie- czyli takie, które można zjeść!
Dziś proponuję ekstremalnie waniliowy syrop, którym zalewamy suszone morele. Owoce od razu zyskują na jędrności, stają się soczyste. To idealny dodatek do porannych placuszków, kaszki manny czy nawet rozgrzewającej herbaty.
Składniki:
suszone morele - 1 i 1/2 szklanki
woda - 3/4 szklanki
skórka z cytryny - 2 kawałki
imbir - 2 plastry
wanilia - 1/4 laski
cukier - 1 i 1/2 szklanki
Przygotowanie:
Laskę wanilii rozkrój wzdłuż i wyjmij ze środka nasionka. Przełóż je razem z pozostałą laską do rondelka. Dodaj wszystkie pozostałe składniki (pamiętaj, aby skórka cytryny pozbawiona była białej, gorzkiej części). Gotuj na małym ogniu przez 15 minut. Gorące owoce z syropem przełóż do słoików, szczelnie zamknij.
Z podanych proporcji uzyskasz 2 nieduże słoiki (jak na zdjęciu).
Przepis
Morele w syropie waniliowym
Składniki:
suszone morele - 1 i 1/2 szklanki
woda - 3/4 szklanki
skórka z cytryny - 2 kawałki
imbir - 2 plastry
wanilia - 1/4 laski
cukier - 1 i 1/2 szklanki
Przygotowanie:
Laskę wanilii rozkrój wzdłuż i wyjmij ze środka nasionka. Przełóż je razem z pozostałą laską do rondelka. Dodaj wszystkie pozostałe składniki (pamiętaj, aby skórka cytryny pozbawiona była białej, gorzkiej części). Gotuj na małym ogniu przez 15 minut. Gorące owoce z syropem przełóż do słoików, szczelnie zamknij.
Z podanych proporcji uzyskasz 2 nieduże słoiki (jak na zdjęciu).
Słodycz i ten słoneczny kolor, w sam raz na dzisiejszy ponury dzionek . Pozdrawiam .Fanka