Przepisy
Agaty

Strudel z jabłkami (i bardzo kobiecy konkurs)

Konkursy i Testy, Święta
Opis

Ciepłe jabłka i zapach cynamonu kojarzą mi się z domową atmosferą, spokojem, kojącą aurą zbliżających się Świąt. Strudel z jabłkami to dla mnie zimowy deser idealny!

DSC_0677 (2)

Choć, jak mówi legenda, ciasto powinno być tak cienko rozwałkowane, by móc czytać przez nie gazetę, to deser tylko z pozoru trudny do wykonania. W praktyce okazuje się być wyjątkowo przyjaznym dla każdego cukiernika-amatora:)

Owoce podane w formie Apfel Strudla świetnie komponują się z kleksem bitej śmietanki albo sosem pełnym ziarenek wanilii.

DSC_0680

*****

Pozostając w klimacie świątecznych słodkości, serdecznie zapraszam do wzięcia udziału w konkursie, który mam zaszczyt współorganizować razem z marką Glossybox.

duża

Nagrody są cudne! Absolutnie szałowy fartuszek od FartuszkoveLove, przeurocza szpryca do dekorowania i zestaw do pieczenia babeczek od Fabryki Form, do tego (naturalnie!) kosmetyki (marki Bath&Body Works za drugie i Lierac- za miejsce trzecie).

Cykajcie więc fotki swoich świątecznych deserów, przesyłajcie przez najbliższy tydzień do konkursoweaj aplikacji, a ja z wielką przyjemnością wszystkie obejrzę, a następnie ybiorę te najsmaczniejsze! Szczegóły znajdzie na FB Glossybox, zapraszam! :)

Masło rozpuść na patelni, dodaj bułkę i chwilę przesmaż. Ostudź.

Jabłka obierz, pokrój w kostkę. Wymieszaj z rodzynkami, cynamonem i cukrem.

Na bardzo cienko rozwałkowanym cieście rozłóż warstwę bułki tartej, na niej ułóż jabłka. Zwiń w roladę. Wierzch lekko posmaruj roztopionym masłem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 oC na ok. 40 minut.

Podawaj z bitą śmietaną lub sosem waniliowym.

-->