Muffiny gruszkowe z mlekiem kokosowym
To prawdziwie jesienne babeczki pachnące gruszkami i przypieczonym kokosem. Są bardzo wilgotne, drugiego dnia po upieczeniu chyba nawet lepsze niż prosto z piekarnika.
To ten typ muffinek, jakie lubię najbardziej. Ich zrobienie zajmuje dosłownie kilka minut.
Żeby dodać im więcej kokosowego aromatu, dodatkowo po upieczeniu wierzch posypać można uprażonymi na suchej patelni wiórkami (aż staną się lekko brązowe) .
- mąka pszenna - 1 i 1/2 szklanki
- mąka pszenna pełnoziarnista - 1/2 szklanki
- cukier brązowy - 1 szklanka
- proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
- sól - 1/2 łyżeczki
- cynamon - 1/2 łyżeczki
- mleko kokosowe - 1 szklanka
- jajka - 1 szt
- gruszka - 1 i 1/2 szklanki, pocięta w małą kostkę
- wiórki kokosowe - 1/2 szklanki + 3 łyżki
W misce połącz oba rodzaje mąki, proszek do pieczenia, sól i cynamon oraz cukier.
W drugiej wymieszaj mleczko kokosowe z jajkiem., wlej do suchych składników. Wymieszaj (niezbyt długo) łyżką, dodaj kawałki gruszki i kokos. Ciastem wypełnij foremki do 2/3 ich wysokości. Wierch każdej posyp wiórkami kokosowymi.
Piecz w temp. 190 oC ok. 20 minut.
-
Sugerowałabym jednak postarać się o kokosowe, daje babeczkom smak, jest też gęstsze od zwykłego mleka.
zabieram się do roboty!
Kokos, gruszki, cynamon. Same dobre rzeczy! Mleczko kokosowe to fajna opcja, bo faktycznie zdecydowanie różni się od zwykłego. Nie tylko smakiem ale i konsystencją :)
Ile wychodzi babeczek z podanego powyżej przepisu?
-
Klasyczna foremka na 12 babeczek :)
http://agnieszkalewoniuk.blox.pl/html/1310721,262146,169.html?15 Agatko tutaj niżej są twoje zdjęcia i przepis do tych muffinek… Poznałam po zdjęciach… Są tez przepisy innych blogerek…
Nie wiem czemu mój komentarz się nie wyświetlił? Pisałam Ci Agatko, ze na tym blogu http://agnieszkalewoniuk.blox.pl/html od str 15 (jeśli dobrze pamiętam) są twoje przepisy i zdjęcia
jakie gruszki będą do tego przepisu najlepsze? twarde/miekkie? slodkie/mniej slodkie?
pozdrawiam
zrobiłam :) przepyszne ale… użyłam mleka kokosowego z kartonu, które strasznie zgęstniało (na bank została tam sama “śmietanka”) i użyłam dwóch szklanek mleka; piekłam 40 minut i wyszło mi 15szt muffinek (pieczone w średniej wielkości foremek silkonowych). Przesłodkie (nie miałam brązowego cukru i użyłam białego).
Polecam :)) i dziękuję za tą inspirację :))
Upiekłam wczoraj :) przepyszne, mimo iż słodziłam białym cukrem, użyłam 2 szkl mleka kokosowego (strasznie zgęstniało i masa wydawała się za sucha) wyszło 15 muffinek (foremki silokonowe). Dziękuję za przepyszną inspirację :))
Pyszne muffinki, próbowałam Twój przepis i polecam gorąco! Dodałąm tylko trochę wiecej mleczka, bo mi bardzo mleczko kokosowe zgęstniało.
Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi
A jesli nie mam mleczka kokosowego, moze byc zwykle?