Muffiny owsiane- samo zdrowie!
Po pierwsze serdecznie dziękuję za wszystkie blogowe życzenia urodzinowe, czytałam je z wielką przyjemnością! Mam nadzieję, że jeszcze niejedne będziemy mili szansę razem obchodzić!
A wracając do kulinarnych tematów, dziś wyjątkowo zdrowy i pyszny deser. Muffinki pełne wszystkiego, co dobre. Smakują bardzo podobnie do owsianych ciasteczek i tak fajnie chrupią pod zębami!
- mąka pszenna pełnoziarnista - 1 szklanka
- płatki owsiane - 1 szklanka
- soda - 1/2 łyżeczki
- proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
- sól - 1/4 łyżeczki
- cynamon - 1/2 łyżeczki
- jajko - 1 szt
- cukier brązowy - 1/3 szklanki
- masło - 1/4 szklanki
- mleko - 1 szklanka
- dodatki
- orzechy, rodzynki, żurawina - ok. 1 garści
Płatki zlej 1/2 szklanki mleka, odstaw na 10 minut. Jajko ubij z cukrem , dodaj masło. Do napęczniałych już płatków dodaj mąkę, resztę mleka i pozostałe suche składniki. Wymieszaj obie masy (surowe ciasto ma luźną konsystencję, mi przypomina piasek zmieszany z odrobiną wody), dodaj żurawinę, czekoladę, przełóż do foremek. Wierzch możesz dodatkowo posypać odrobiną ciemnego cukru. Piecz w 180 oC przez 15-18 minut.
Najlepsze :) Bardzo często robię je według Twojego przepisu. Wychodzą za każdym razem :)
-
Szalenie mnie to cieszy! :)
hmm zrobilem wg przepisu, pieklem 20 min i po wyjeciu jak wystygly srodek jest taki jakby lekko wilgotny. Czy to tak ma byc czy trzeba bylo dluzej w piekarniku trzymac ?
-
Niestety nie wszystkie piekarniki pieką tak samo… Zawsze najlepiej jest się upewnić (np. wkładając patyczek do ciasta) czy ciasto się przepiekło…
witam
czy zamiast mleka można użyć wody gazowanej lub w ogóle z niego zrezygnować.
Mam w domu małego alergika, i mleko nam nie sprzyja, a te muffiny wyglądają apetycznie.
Pozdrawiam
Hmm mam pytanie co do składu. Bo w składnikach nie ma wymienionej czekolady za to jest w przygotowaniu. To jakie mają być te dodatki? :)
a ja mam pytanie. Ile ich tak mniej więcej wychodzi z tej ilości? :) Jutro na pewno robię je :)
-
mozna uzyc maki zytnej z firmy gdanskie mlyny
-
Klasyczna foremka na 12 sztuk.
a amozna uzyc maki zytniej
-
maki zytniej takiej z firmy gdanskie mlyny lub jak ewentualnie zmodyfikowac przepis
a jakie ciasto zrobic z maka zytnia
Całkowicie przez przypadek zapomniałam dodać masła i wyszły równie dobre, a może nawet lepsze niż poprzednim razem z masłem :D
Właśnie zjadłam dwie a moja córka już trzy wciągnęła. Zamiast masła dałam olej a następnym razem spróbuję bez tłuszczu, tak jak ktoś już tu napisał. Dodałam orzechy włoskie, rodzynki, słonecznik, wiórki kokosowe i posypałam je na wierzch. Naprawdę smaczne, syte i zdrowe. Jutro zapakuję córce na drugie śniadanie do szkoły.
-
Bardzo się cieszę!
Czy muffinki wyjdą równie dobre jeśli dodalabym do nich starte jabłka, czy konieczna bedzie zmiana proporcji składników?
-
Musi Pani zobaczyć, jaką konsystencję będzie miało ciasto po dodaniu jabłka i w razie czego dodać nieco więcej mąki.
Mogę dać olej zamiast masła?
-
tak
Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi
Robilam sa super i bardzo łatwe w wykoaniu!