Przepisy
Agaty

Mumie- ciasteczka na Halloween

Ciasteczka, Przepisy, Święta
Opis

Ostatnie dni spędziłam w kuchni w towarzystwie mumii, owadów i płyt nagrobkowych. Cóż, takie czasy, że koniec października kojarzyć zaczyna się ze strzygami i wampirzymi ugryzieniami.

Mumie- ciasteczka na Halloween (2)

Żeby pozostać „w trendzie”, kilka kolejnych wpisów poświęcę słodyczom, na widok których usłyszycie krzyk- zachwytu, oczywiście ;)

Mumie- ciasteczka na Halloween (5)

Na pierwszy ogień idą kruche maślane ciasteczka-mumie, zalotnie zerkające spod zwojów lukrowych bandaży. Mnie urzekły!

Mumie- ciasteczka na Halloween (4)

Skorzystałam z przepisu Gordona Ramsay’a na spód do kruchej tarty, świetnie sprawdza się do pieczenia ciasteczek.

 

 

Uformuj z niego dysk, owiń w folię spożywczą i wstaw na 30 minut do lodówki.

Po tym czasie rozwałkuj na grubość ok.2-3 mm, wytnij kształt mumii (prostokąt, z dwóch stron zaokrąglony, jak duży plasterek czy fasolka).

Ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, piecz ok. 7-10 minut w temp. 200 oC, do lekkiego zarumienienia brzegów. Ostudź.

Z cukru pudru, gorącej wody i soku z cytryny utrzyj lukier. Pokryj nim całą powierzchnię ciasteczek, odstaw do wysuszenia. Resztę lukru przełóż do woreczka foliowego, utnij róg (delikatnie, ma powstać malutka dziurka). Przez dziurkę wyciskaj lukier „malując” nim linie na ciasteczkach.

Roztopioną gorzką czekoladą (wykałaczką) namaluj mumiom oczka.

-->