Babeczki kokosowo-bananowe z ananasem (hummingbird cupcakes)
Wiedziałam, że muszą mi zasmakować. Bo to przecież kokos, banan i ananas zamknięte w jednej babeczce. Jak się pewnie domyślacie, to bardzo wilgotne muffinki, pełne przy tym aromatu i smaków.
Przykryte czapeczką z kremowego serka (TU przepis na krem) i posypane uprażonymi wiórkami kokosowymi zastąpiły urodzinowy tort mojemu synkowi. Nie narzekał, bo tych babeczek nie można nie lubić!
Proporcje na 18 babeczek.
- mąka pszenna - 1 i 1/2 szklanki
- cukier - 1 szklanka
- soda - 1/2 łyżeczki
- proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
- masło - 1/2 szklanki (ok.80 g)
- banan - 2 szt
- wiórki kokosowe - 1/2 szklanki
- ananas - 4 krążki, z zalewy
- sól - 1/4 łyżeczki
- jajko - 2 szt
- cynamon - 1/4 łyżeczki
Masło ubij z cukrem na puszystą masę. Ciągle mieszając, dodawaj po 1 jajku. Dodaj pokrojony ananas, wiórki kokosowe i rozdrobnione (widelcem) banany. Wymieszaj.
Połącz suche składniki- mąkę, sól, proszek do pieczenia, sodę i cynamon. Dodaj do ciasta, wymieszaj.
Masę nakładaj do foremek do pieczenia wyłożonych papierowymi papilotkami do 2/3 ich wysokości. Piecz 20 minut w temp. 200 oC.
Krem nakładaj po zupełnym wystygnięciu babeczek.
Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi