Now you’re cooking- Everyday!
Linię Electrolux Expressionist Collection opisałam już Wam w teorii. Teraz przyszedł czas na odrobinę praktyki, czyli pokazanie, co za pomocą moich nowych kuchennych pomocników udało mi się wyczarować.
Dzisiejszy wpis będzie więc małą wycieczką wokół stołu i tego, co na nim od rana, do wieczora. Zaczniemy więc od delikatnych naleśników (nazwanie ich Crêpes od razu doda im nieco wyrafinowania :) z waniliowym kremem i owocami, później przyjdzie czas na kremową zupę z suszonych pomidorów, a na koniec- chrupiące grzanki z maślaną jajecznicą i łososiem. To zestaw prostych przepisów, które zachwycą Was swoimi smakami i wyglądem, gwarantuję!
Zaczynamy więc od poranka i cienkich niczym pergamin naleśników (do przyrządzenia których wykorzystałam blender, który zmiksował ciasto w 10 sekund).
Ciasto na naleśniki (na ok. 10 sztuk):
2 jaja
1 szklanka mleka
1 szklanka mąki
3 łyżki stopionego masła
szczypta soli
Wszystkie składniki połącz, aby uzyskać gładkie ciasto. Wstaw na 1 godzinę do lodówki. Patelnię lekko skrop olejem, wytrzyj jego nadmiar papierowym ręcznikiem, wylewaj porcje ciasta i smaż z obu stron na złoto.
Waniliowy krem
100 g serka kremowego (typu Philadelphia)
1/2 szklanki śmietanki kremówki
cukier puder- do smaku (ok. 1 łyżki)
1/4 łyżeczki esencji waniliowa
+ owoce do podania
Wszystkie składniki zmiksuj do połączenia blenderem, rób to szybko, aby krem zbytnio się nie ubił- nie może być zbyt sztywny.Krem wykładaj na naleśniki, na nim ułóż ulubione owoce sezonowe (najlepiej te kwaskowate jak np. porzeczki).
Zupa krem z suszonych pomidorów
150 g suszonych pomidorów z oliwy
2 szklanki bulionu
1 cebula
1 ząbek czosnku
sól, pieprz- do smaku
liście bazylii- do podania
Na patelnię wlej łyżkę oliwy z pomidorów, zeszklij na niej drobno posiekaną cebulę i czosnek. Dodaj pokrojone pomidory, zalej bulionem i gotuj na małym ogniu przez kwadrans. Zupę dokładnie zblenduj, aby stała się idealnie gładka. W razie konieczności (jeśli będzie zbyt gęsta) dodaj nieco wody. Przypraw do smaku, przed podaniem ozdób listkami świeżej bazylii.
Grzanki z maślaną jajecznicą i łososiem
4 nieduże kromki pieczywa
2 jaja
1 łyżka siekanego szczypiorku (+kilka całych gałązek)
2 łyżki masła + do pieczywa
2 łyżki mleka
plastry wędzonego łososia
sól, pieprz- do smaku
Kromki chleba opiecz na złoto w tosterze, jeszcze ciepłe posmaruj masłem.
Na patelnię włóż łyżkę masła, wbij jaja, dolej mleko. Dopraw solą i pieprzem, dodaj szczypior i smaż na małym ogniu. Jajecznica nie może być zbyt sztywna, musi pozostać półpłynna. Wyłącz ogień, dodaj pozostałą łyżkę masła, wymieszaj.
Jajecznicę nakładaj na tosty, na wierzchu każdej porcji ułóż plastry łososia, wierzch ozdób szczypiorem, oprósz świeżo mielonym pieprzem.
I tym sposobem odbyliśmy podróż dookoła kuchennego stołu. Mam nadzieję, że przepisami zachęciłam Was do spędzenia kilku dodatkowych minut „przy garnkach”. Smacznego poniedziałku … and now you’re cooking! :)
Ps. A sprzęty jeszcze w tym tygodniu do wygrania !!!
Są świetne już nie mogę doczekać się konkursu!!!
Może tym razem coś wygram.