Przepisy
Agaty

Owocowa zapiekanka z rabarbarem – cobbler

Desery, Owoce, Przepisy
Opis

Na blogu znajdziecie naprawdę wiele przepisów z rabarbarem w roli głównej (pod TYM linkiem), przeglądając je zauważycie pewnie, że co jakiś czas przewija się deser o tajemniczo brzmiącej nazwie „cobbler”. To wariacja na temat owoców zapiekanych pod kruszonką. Mamy więc tu także warstwę pieczonych we własnym sosie, ciepłych owoców, na wierchu jednak pojawia się ciasto. Z wierzchu chrupiące, w środku miękkie i maślane, po prostu pyszne!

Ja takie zapiekanki owocowe wprost uwielbiam, nie tylko za smak, ale i za to, że robią się w zasadzie same. Ciasto mieszam tylko łyżką w misce, owoce kroję i już deser może lądować w piekarniku.

Proporcje owoców, jakich użyjecie do przygotowania tego deseru są w zasadzie dowolne. Możemy bowiem wyobrazić sobie zarówno symboliczną, centymetrową ich warstwę pod ciastem, jak i naprawdę solidną foremkę pełną owoców. Wiadomo tylko- im więcej, tym lepiej:)

Z podanych proporcji przygotowałam solidną porcję dla 4-5 osób.

W misce połącz mąkę z cukrem, solą, proszkiem do pieczenia, mielonymi migdałami i wiórkami kokosowymi. Dodaj pokrojone w małą kostkę masło i krótko wymieszaj całość opuszkami palców, aby powstała kruszonka. Wlej maślankę i krótko wymieszaj, niebyt dokładnie. Ciasto nie powinno być gładkie, ma mieć grudki i być niejednolite.

Łyżką nakładaj ciasto na wierzch owoców, w nieregularnych odstępach- nie ma pokryć całej powierzchni, niech to będą „wyspy” w pewnych odległościach od siebie. Wierzch ciasta posyp migdałami. Zapiekaj ok. 35 minut w temp. 190 oC, wierzch ciasta musi się ładnie zarumienić, a owoce puścić sok.

Przed podaniem odczekaj chwilę, aby sos zebrany w naczyniu lekko zgęstniał. Podawaj na ciepło np. z lodami, sosem waniliowym lub bitą śmietanką.

-->