Owocowa zapiekanka z rabarbarem – cobbler
Na blogu znajdziecie naprawdę wiele przepisów z rabarbarem w roli głównej (pod TYM linkiem), przeglądając je zauważycie pewnie, że co jakiś czas przewija się deser o tajemniczo brzmiącej nazwie „cobbler”. To wariacja na temat owoców zapiekanych pod kruszonką. Mamy więc tu także warstwę pieczonych we własnym sosie, ciepłych owoców, na wierchu jednak pojawia się ciasto. Z wierzchu chrupiące, w środku miękkie i maślane, po prostu pyszne!
Ja takie zapiekanki owocowe wprost uwielbiam, nie tylko za smak, ale i za to, że robią się w zasadzie same. Ciasto mieszam tylko łyżką w misce, owoce kroję i już deser może lądować w piekarniku.
Proporcje owoców, jakich użyjecie do przygotowania tego deseru są w zasadzie dowolne. Możemy bowiem wyobrazić sobie zarówno symboliczną, centymetrową ich warstwę pod ciastem, jak i naprawdę solidną foremkę pełną owoców. Wiadomo tylko- im więcej, tym lepiej:)
Z podanych proporcji przygotowałam solidną porcję dla 4-5 osób.
A jeśli cudem zostanie to na zimno też jest smaczna?