Przepisy
Agaty

Szwedzkie klopsiki z IKEA

Mięso, Obiady, Przepisy – blog kulinarny
Opis

Chyba każdy wie, że wyprawy po meble kończą się nie tylko kupnem zestawu świeczek, kilku ręczników i dzbanka na mleko, ale zwykle także z wizytą w ikeowskiej restauracji. W niej zaś wybór pada zwykle na klopsiki- u mojego dziecka zawsze w zestawie z frytkami, u mnie- z puree ziemniaczanym.

I jeszcze kilkanaście dni temu nie mogłabym napisać, że to „Klopsiki z Ikea”, bo przecież byłaby to tylko moja interpretacja ich przepisu. Wszystko zmieniła jednak pandemia (i dobre serce IKEA)- firma wrzuciła bowiem do sieci SWÓJ przepis na KLOPSIKI, który z radością od razu wypróbowałam i oddaję właśnie w Wasze ręce!

Dziecię moje własne powiedziało, że to najlepsze klopsy, jakie kiedykolwiek mu podałam. Sama nie wiem, czy mam się cieszyć cy płakać :)

Z podanych proporcji przygotujecie ok. 30 małych klopsików (wielkości orzecha włoskiego).

Ps. Zwróćcie proszę uwagę na stylizację zdjęć- jest i biały talerz, i taca, a nawet borówki. Wszystko niczym prosto ze szwedzkiego sklepu (na miarę domowych warunków, ma się rozumieć), klasyczny skandynawski minimalizm :)

Wymieszaj w dużej misce oba gatunki mięsa, dodaj jajko, mleko, bułkę tartą. Cebulę bardzo drobno posiekaj, czosnek przeciśnij przez praskę, dodaj do masy. Wszystkie składniki dopraw, dokładnie wymieszaj dłońmi.

Przygotuj w małej miseczce trochę wody. Zwilżaj w niej dłonie i formuj małe klopsiki- wielkości orzecha włoskiego każdy. Ułóż je na talerzu, przykryj np. folią spożywczą i wstaw na 2 godziny do lodówki.

Po tym czasie obsmaż klopsiki, z każdej strony na brązowy kolor. Przykryj patelnię z klopsikami i przez kilka minut duś na małym ogniu, aby się w środku przesmażyły i pozostały ciepłe lub wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 oC na ok. 15 minut.

Sos:

Na patelnię po smażeniu klopsików włóż masło, rozpuść. Dodaj mąkę i mieszaj, aż połączy się z masłem.

Wlej ciepły bulion i mieszaj (najlepiej trzepaczką), aby rozbić wszystkie grudki.

Do sosu dodaj sos sojowy oraz śmietankę i musztardę. Zagotuj, dopraw do smaku.

Klopsiki podawaj z borówkami/żurawiną ze słoika, puree ziemniaczanym i sosem, na ciepło.

-->