Przepisy
Agaty

Pączki nie tylko odświęta !

Ciasta, Ciasteczka, Desery, Przepisy
Opis

Kto powiedział, że Tłusty czwartek to ostatni dzień po karnawale, w którym można jeść pączki?! Ja się na takie zasady nie zgadzam i proponuję pyszne pączki.

Do kubka ciepłego mleka na śniadanie, popołudniowej kawy i herbaty na kolację…

Dieto- przepadnij! :)

Jako, że nie dorobiłam się jeszcze frytkownicy, a bałam sie, że wnętrze pączków może się nie dopiec, wyrośnięte już krążki ciasta przekroiłam na pół i smażyłam tym sposobem drożdżowe księżyce.

(Przepis Dorotuś)

Ciasto rozwałkować na grubość około 1,5 cm, mocno podsypując maką, by się nie kleiło. Szklanką wykrawać pączki, odłożyć na stolnicę do wyrośnięcia.

Smażyć w głębokim tłuszczu po obu stronach na złoty kolor, wyjąć, osączyć na bibule, posypać cukrem pudrem lub polać lukrem. Pączki można po usmażeniu nadziać konfiturą (za pomocą szprycy do dekoracji tortów, z długą końcówką).

-->