Drożdżowy chlebek z przypieczoną cebulką
Na dobre rozpoczęcie tygodnia proponuję prosty chlebek pokryty warstwą aromatycznej cebulki. Świetny dodatek do talerza pełnego serów, pyszny także maczany w dobrej oliwie.
Drożdże wymieszać z cukrem i wodą, odstawić na 15 minut do wyrośnięcia. Mąkę przesiać, połączyć z pozostałymi składnikami. Wyrobić mikserem lub ręcznie przez 10 minut. Ostawić w ciepłe miejsce na 1 i 1/2 godzinę, w połowie czasu ciasto odgazować (wyciągnąć z miski i złożyć jak kopertę). Uformować chlebki, ponownie pozostawić na 40 minut. Piekarnik z blaszką nagrzać do 230 oC. Na dnie piekarnika ustawić mniejszą blaszkę z wlaną na nią niecałą szklanką wody. Bochenki ułożyć na gorącej blasze,pokryć porcją cebulki, piec ok. 15 minut.
[…] czasie warsztatów wypiekaliśmy focaccię, brioszki oraz chleb (tym razem pieczony z podwójnej porcji składników, w wersji bez cebulki)- pod linkami […]