Pączki (racuszki) z twarogiem
Koniec karnawału. Czas, kiedy wprost nie wypada nie usmażyć czegoś słodkiego. Te małe kuleczki zupełnie mnie uwiodły. Najlepsze są oczywiście świeżo przygotowane, ale i później niczego im nie brakuje ;)
Chrupiące na zewnątrz, miękkie w środku, pachnące wanilią… To takie połączenie racuchów z pączkami. Zamiast drożdży dodaje się do nich proszek do pieczenia. Pysze za sprawą dużej ilości twarogu, który jest bazą ciasta.
Mają przy tym jeszcze jedną, wielką zaletę- robi się je (łącznie ze smażeniem) jakieś 20 minut. Ekspresowo!
- twaróg - 200 g, mielony np. do serników
- mąka pszenna - 250 g
- cukier - 5 łyżek
- sól - 1/2 łyżeczki
- proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
- jajko - 1 szt
- wódka - 1 łyżka
- ekstrakt waniliowy - 1/2 łyżeczki
- cukier puder - 2 łyżki, do posypania wierzchu
- do smażenia
- olej - ok. 1 l
Twaróg zmiksuj z cukrem i jajkiem na gładką masę. Dodaj ekstrakt waniliowy oraz wódkę, wymieszaj.
Dodaj mąkę z solą i proszkiem do pieczenia. Wszystkie składniki wymieszaj, aż powstanie gęste ciasto. Formuj z niego kulki o średnicy ok. 3 cm (jak duży orzech włoski), smaż ok. 6 minut na rozgrzanym tłuszczu. (Pamiętaj, że olej musi być dobrze rozgrzany, zanim zaczniesz na nim smażyć.)
Gotowe pączki wyjmuj łyżką cedzakową na papierowy ręcznik, posyp cukrem pudrem
-
ok. 20 sztuk
Polecam zastosowac zwykły twaród. Kilka razy robiłam i z serkiem z wiadereczka do serników strasznie siąknie tłuszczemi, ogólnie to nie to samo co ze zwykłym serem
-
Dodatek alkoholu w cieście powoduje, że nie chłonie tłuszczu. Naprawdę nie miałam z tym żadnych problemów, pączki wcale nie nasiąkły! :)
Agato, na jakim tłuszczu smażysz, Planta? czy olej?
-
Często używam Planty, jednak tym razem smażyłam na oleju rzepakowym.
Smazycie na patelni czy w garnku?
-
Ja smażę w garnku, ale to kwestia gustu :)
Jak poznać że tłuszcz nie jest ani za gorący ani za zimny? :)
-
Ja wrzucam kawałeczek ciasta. Jak widzę, że się od razu smaży, uznaję, że temperatura jest OK. Choć najlepiej byłoby pewnie użyć termometru… :)
-
dziękuję :)
-
zrobiłam , zajęło chwilkę, chyba nieco krócej smażyłam, porcja normalna, na jedno posiedzenie rodziny. U nas jeszcze zostało trochę.
Dzięki, że wróciłaś do szybkich, rodzinnych, małych przepisów, tego potrzebuję.
U mnie problem. Niestety ciasto nie nadaje się do formowania kuleczek, nie odkleja się od rąk :( dosypałam wiecej mąki i ńie pomogło. Poszły nakladane łyżką.
W czym problem? Jak udało Ci się zrobić takie sliczne kulki?
-
Wystarczy maczać ręce w zimnej wodzie przed formowaniem kulek, a po wrzuceniu na tłuszcz wyjdą okrąglutkie ;) Pozdrawiam
-
Dziękujemy za dobrą radę! :)
-
-
Moniko, to zapewne kwestia twarogu. Te wiaderkowe straszliwie różnią się konsystencją. Niektóre są wręcz kremowe inne lekko grudkowate i twarde. Widocznie ten Twój był zbyt delikatny. W taki wypadku faktycznie trzeba ratować się mąką, albo nakładać porcje ciasta na tłuszcz łyżką. Pozdrawiam!
-
ja tylko pilnowałam proporcji, ale chyba z serem mogło być różnie. Kiedyś jak robiłam babkę Agaty z serem też dodałam za dużo sera (za drugim razem) i wyszło zakalcowate. Może przedobrzyłaś ;) Ale czekaj na odpowiedź mistrza ;)
-
Pamiętam ten zakalec! :)
-
ale wyraziłam się jasno, to ja przedobrzyłam, za bardzo kombinowałam, a przepis jest super i nie można w nim gmerać!
Rozumiemy się?
-
-
Przepis rewelacja!! zrobiłam właśnie mini pączusie – pozwolę sobie zamieścić ten przepis także u siebie – z odnośnikiem oczywiście do Twojego wpisu. Dzięki Wielkie za przepis!!! Szukałam właśnie tego, to jest smak mojego dzieciństwa:)
-
Tym bardziej życzę słodkiego Tłustego Czwartku, o smaku dzieciństwa ;)
smażymy w garnku na dużej ilości oleju? pączuszki muszą się zanurzać? :)
-
Tak, oczywiście! Dużo oleju do garnka i smażymy w głębokim tłuszczu. :)
A co robicie dziewczyny z tym tłuszczem ze smażenia?
P.S. Agato, jakiego użyłaś ostatecznie sera?
-
Tłuszcz ze smażenia studzę i wlewam zimny do butelki po oleju,chowam do lodówki i wykorzystuje ponownie do smażenia pączków.
-
Użyłam sera w wiaderku, sernikowego bodajże Piątnica. A tłuszcz…wylałam. Nie znam metody na jego ponowne wykorzystanie.
Robiłam dość nie dawno te pączusie i też mi wyszło ciasto strasznie lepiace się do rąk tylko, że ja użyłam 2 łyżeczek do wyrobienia Niby tych idealnych kuleczek gdzie nie wyszły mi tak ładne jak tu. Użyłam twarogu w kostce tylko nie chciało mi się mielić więc na szybkiego widelcem zdziabałam ( bałam się że mi nie wyjdą) ale… o dziwo wyszły przepyszne. Wyczytałam w innym przepisie, że można moczyć ręce w wodzie (delikatnie) do uformowania pączusiów wtedy wyjdą chrupiące. Ja tego nie próbowałam także nie wiem czy się sprawdza. Tak czy owak pączusie godne polecenia.
-
Cieszę się, że smakowały ;)
Dziękuję za ten rewelacyjny przepis!!!
Ja posmarowałam sobie ręce olejem i ciasto nie kleiło się do rąk. Użyłam twarogu do serników bardzo waniliowego, nie wiem czy mogę zareklamować?
Pączki są przepyszne. Polecam je dalej :)
pozdrowienia
Pyszne :))) Szybko się robi faktycznie, tylko dlaczego tak expressowo znikają hihi, zrobiłam profilaktycznie z podwójnej porcji. Świetny blog Agato, nie raz będę wracać. pozdrawiam serdecznie
-
Zapraszam do częstych odwiedziny i … życzę smacznego! :)
robiłam z normalnego sera twarogowego 250g z biedronki, lepi się super i w małym rondelku nawet krócej smażyłam niż 6 minut :)
wyszło około 24 kulek :) pycha następnym razem spróbuje dodać więcej sera to już w ogóle będzie smak dzieciństwa :)
pozdrawiam
Czy zamiast wodki moge uzyc octu ?
-
Obawiam się, że jego smak może być zbyt ostry. Proszę w ostateczności w ogóle zrezygnować z alkoholu.
Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi
ile z takiej ilości wychodzi pączków? :)