Przepisy
Agaty

Papryka faszerowana quinoa, amarantusem i soczewicą

Obiady, Przepisy, Vege, Warzywa
Opis

papryki faszerowane quiona (9)

To brzmi tak zdrowo,  aż dziwię się, że może być smaczne. A jest! :)

papryki faszerowane quiona (1) papryki faszerowane quiona (2)

Papryka faszerowana tym, co pyszne i zdrowe- quinoa, amarantus, soczewica. Jako dopełnienie plaster słonego, apetycznie zarumienionego cypryjskiego sera halloumi. W wersji wegańskiej ser możecie sobie odpuścić ;)

papryki faszerowane quiona (7)

To świetny pomysł na obiad, przy którym nie ma dużo pracy, a efekt jest naprawdę pyszny!

papryki faszerowane quiona (5)

Proporcje na 3 papryki.

Na patelni zeszklij cebulę, ma być zupełnie miękka. Dodaj pomidory pokrojone w małe kawałki, zioła i 4 łyżki wody. Zagotuj. Dodaj ugotowane kasze i soczewicę, połącz, dopraw do smaku.

Papryki przekrój wzdłuż na połowę. Wykrój gniazda nasienne, nafaszeruj mieszanką kaszy i soczewicy.

Dno naczynia do zapiekania skrop oliwą. Ułóż w nim papryki. Na wierzchu każdej porcji ułóż kawałek sera. Opcjonalnie dodaj listki świeżych ziół np. oregano czy tymianku. Skrop oliwą.

Naczynie przykryj folią aluminiową i wstaw na 30 minut do piekarnika nagrzanego do 200 0C. Po tym czasie zdejmij przykrycie, i włącz opcję grilla przy 220 oC na 10 minut, by ser się zarumienił. Podawaj na ciepło.

-->