Przepisy
Agaty

Pikantna mini pizza z chorizo

Pizza, Przekąski, Przepisy, Święta
Opis

Cały sekret tej pizzy leży w sosie. Możesz przygotować go np. dzień wcześniej i w sam dzień imprezy mieć znacznie mniej pracy. Jest pikantny dzięki zawartości hiszpańskiej, ostrej kiełbasy chorizo, świetnie komponuje się z lekko słodkim, drożdżowym ciastem pizzy.

pizza z chorizo (1) pizza z chorizo (6) pizza z chorizo (5)

Na wierzchu ułożyłam kawałki pleśniowego sera, możecie użyć innego np. żółtego lub mozzarelli.

pizza z chorizo (3)

Proporcje na ok. 14 małych pizz

 

Wszystkie składniki spodu zagnieć na gładkie, elastyczne ciasto. W razie konieczności, dodaj więcej mąki. Miskę z ciastem owiń folią spożywczą i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia.

Z wyrośniętego ciasta uformuj okręgi mniejsze od dłoni. Na wierzch każdego ułóż porcję sosu, na nim kawałki sera. Odstaw na kwadrans. Piecz do zarumieniania w temp. 210 oC (około kwadransa). Podawaj na ciepło lub jako zimną przekąskę.

-->